Ga naar hoofdinhoud

De bouw wil kwalitatief beter worden

Bouwplaatsmedewerkers die zelf opperen dat er een aparte container voor tapijt moet komen in het kader van afvalscheiding of die zelf met de leverancier in overleg gaan over knelpunten bij het lossen van breedplaatvloeren. Het zijn slechts twee voorbeelden die werden genoemd door VORM bouw in het webinar ‘Anders leren, anders werken in de bouw’.

Beter bouwen

VORM bouw stond centraal in dit online seminar dat donderdagavond werd gehouden. Het bouwbedrijf uit Papendrecht heeft een verbeterprogramma genaamd Beter Bouwen Doe Je Samen opgezet, waarbij op zeven thema’s wordt ingezet op verbetering van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Een aansprekend voorbeeld: op het eerste pilotproject Hart van Groenewoud in Spijkenisse is met succes 100% afvalscheiding gehaald. Medewerkers betrekken en hen verantwoordelijk maken is hierbij de sleutel. Veranderingen op de bouwplaats zijn niet af te dwingen, zegt innovatiemanager Cora Jongenotter in het webinar tegen presentator Henk Wind, maar moet je in goede banen leiden. Het is een organisch proces dat de ene keer beter zal gaan dan de andere keer.

Klankbord

SBRCURnet fungeerde in de persoon van Gerrit de Heer als klankbord voor VORM bouw. SBRCURnet doet dit in het kader van het project Kennispartner, dat mede is opgezet door het O&O-fonds. Insteek: laat goede voorbeelden van koplopers zien en krijg de rest van de sector mee. “Wanneer de praktijk spreekt, dan landt het het beste.” Doel is het aantal koplopers omhoog te krijgen van 5% naar 15-20%. “Dan ontstaat er een cultuuromslag. Opdrachtgevers zien het dan als common sense. Goede voorbeelden laten zien is daarbij belangrijk en koplopers kunnen dat.”

Kijk hier het webinar ‘Anders leren, anders werken in de bouw’ terug.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “De bouw wil kwalitatief beter worden

  • Piet van Pelt

    Pff eindelijk weer een positieve sessie om het menselijk kapitaal in de bouw te benuttten. Een must voor ieder ondernemer in onze mooie bouwsector.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.