Ga naar hoofdinhoud

De grootste ijsbrug ooit

Studenten bouwen grootste ijsbrug ooit

Zo’n 150 studenten van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven vertrekken 28 december naar Finland om te gaan werken aan een brug van ijs versterkt met papiervezel. De 65 meter lange brug is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci, krijgt een vrije overspanning van 35 meter, en wordt daarmee de grootste ijsbrug ooit.

Het internationale project staat onder leiding van een team van de TU Eindhoven. Op 13 februari moet de 5 meter brede brug klaar zijn. Om te demonstreren dat de brug zeker stevig genoeg is voor voetgangers, zal er een 2 ton zware auto de brug opgaan.

Papiervezels

De brug wordt gemaakt met water waar 2 procent papiervezel aan is toegevoegd. Door de vezels is dit water in bevroren toestand drie keer zo sterk als normaal ijs, en bovendien tien keer zo taai. Dat water spuiten de studenten in dunne laagjes op een grote opgeblazen ballon die als mal dient, en het bevriest bijna instant. Wanneer de constructie stevig genoeg is, wordt de ballon eronder weggehaald.

De brug is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci voor een nooit gerealiseerde brug over de Bosporus. De ijsbrug heeft hetzelfde constructieprincipe als de brug van Da Vinci: de gehele constructie ondervindt alleen drukbelasting. De papiervezels die achter blijven na het smelten van de brug in het voorjaar, zullen gebruikt worden als compost.

Overspanning

Het team wil met het project laten zien wat er allemaal mogelijk is met dit materiaal. Constructief ontwerpers van de TU/e hebben in de voorbereiding veel gerekend en verwachten dat de brug makkelijk het gewicht van een auto zal kunnen dragen. Uit die berekeningen kwam ook naar voren dat het eerdere doel – vijftig meter vrije overspanning – niet haalbaar was doordat er dan meer ijs nodig is dan het team kan produceren. Overigens zal er, behalve tijdens de opening, geen autoverkeer over de brug gaan, maar voetgangers. De brug wordt de hoofdattractie van een aansluitend ijsfestival in Juuka. De verwachting is dat dit net als de vorige ijsprojecten duizenden bezoekers trekt.

De ‘Bridge in Ice’ is het derde ‘ijsproject’ in Finland van studenten en medewerkers van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. In 2014 bouwde een Eindhovens team in drie weken ’s werelds grootste ijskoepel (30 meter).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *