Ga naar hoofdinhoud

De meerwaarde van het COVID-19 keurmerk voor bedrijven in de bouwwereld

covid-19 keurmerk

De bouwwereld kwam de laatste jaren eigenlijk geen werk tekort. De woningnood in Nederland is zo hoog dat nieuwe woningen niet snel genoeg gebouwd kunnen worden. Toen gooide echter de stikstofcrisis roet in het eten en werden we vervolgens ook nog eens geconfronteerd met de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende anderhalve meter-samenleving. Dat laatste maakt het er voor bouwers bepaald niet gemakkelijker op. Eén handvat om de werkzaamheden zo goed mogelijk voort te kunnen zetten, is het nieuwe keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen. Wat dat is en hoe ook bouwondernemingen hier hun voordeel mee kunnen doen, leggen we hier uit.

Het COVID-19 keurmerk

Om succesvol uit de lockdown te kunnen komen, is het voor bedrijven in de bouwsector nodig om te proberen om de bedrijfsvoering binnen de momenteel geldende richtlijnen voort te zetten. Kiwa’s COVID-19 keurmerk biedt daarbij een handvat. Dit keurmerk is er voor bedrijven en organisaties, zowel in de bouwwereld als daarbuiten, die de preventiemaatregelen die ze nemen in het kader van het coronavirus willen laten toetsen aan de eisen die voor het hele land gelden. Deze eisen kunnen natuurlijk nog aangevuld worden met eventuele aanvullende branche- of bedrijfsrichtlijnen. Bedrijven die het keurmerk willen bemachtigen, krijgen periodiek een door Kiwa uitgevoerde beoordeling. Daarbij worden de protocollen en preventiemaatregelen van het bedrijf gecontroleerd. Voldoet het gevoerde beleid om verspreiding van COVID-19 te beperken aan de geldende richtlijnen, dan levert dat het COVID-19 keurmerk op. Het COVID-19 keurmerk van Kiwa is gebaseerd op de structuur van internationale ISO-normen. Hierdoor kan het keurmerk ook eenvoudig kan worden gecombineerd met ISO certificatie.

covid-19 keurmerk

Je klanten duidelijkheid geven en vertrouwen kweken

In deze tijd van onzekerheid en angst kunnen klanten moeite hebben met het voortzetten van projecten. Kan dat allemaal wel binnen de huidige maatregelen? Lopen we geen risico op boetes? Is de veiligheid en gezondheid van iedereen wel goed geborgd? Dergelijke obstakels kunnen bouwprojecten lamleggen, terwijl dat vaak niet nodig is. Om dit te voorkomen is het zinnig om klanten duidelijkheid te geven over de getroffen maatregelen en vertrouwen te kweken in het feit dat jij weet wat je doet en de noodzakelijke maatregelen serieus neemt. Het behalen van het keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen kan hier een enorme bijdrage in leveren, omdat je met het keurmerk kunt aantonen dat aan alle regels voldaan wordt. Niet alleen wek je daarmee vertrouwen en rust bij klanten, je toont ook aan dat je als bedrijf bereid bent te investeren in de veiligheid en gezondheid van iedereen die bij een bouwproject betrokken is.

Medewerkers geruststellen

Je hebt natuurlijk niet alleen maar te maken met klanten die angst hebben voor coronabesmettingen en handhavers. Ook je eigen medewerkers lopen het risico om besmet te worden. Het is niet aan hen zelf om te bedenken hoe ze hun werk op een veilige manier zonder onverantwoorde risico’s voor hun gezondheid kunnen doen, het is jouw plicht als werkgever om voor een veilige werkplek te zorgen. Het COVID-19 keurmerk kan hier een belangrijke rol in spelen. Op basis hiervan kun je het werk zo inrichten dat het veilig werken is voor jouw bouwers. Zij zullen dan ook vertrouwen hebben in de genomen maatregelen, omdat deze getoetst zijn door een externe instantie als Kiwa. Zo kunnen zij met een gevoel van veiligheid voor hun eigen gezondheid hun werk blijven uitvoeren.

Val op tussen je concurrenten

Het keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen is nog jong. Dat is ook niet gek; want een paar maanden geleden wisten we nog helemaal niet wat dit coronavirus was en wat het kon aanrichten. Het keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen is nog jong. Dat is ook niet gek; want een paar maanden geleden wisten we nog helemaal niet wat dit coronavirus was en wat het kon aanrichten. Eerder kon men dus ook niet beginnen met het ontwikkelen van een dergelijk keurmerk. Hier zitten op dit moment grote voordelen aan. Momenteel zijn er nog relatief weinig bedrijven die dit keurmerk hebben, waardoor je als bezitter van de COVID-19 certificering op kunt vallen tussen je concurrenten die het keurmerk nog niet hebben. Neem daarbij in het achterhoofd dat de trend sowieso al is dat niet-gecertificeerde bedrijven steeds vaker worden uitgesloten bij aanbestedingen en je hebt een gouden kans op het aantrekken van nieuwe klanten die je eigenlijk niet mag missen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *