Ga naar hoofdinhoud

Debatteren over nieuwbouw in oud stadsgedeelte

Wie vandaag bouwt, laat morgen de bouwsporen na. In Deventer is in het verleden met regelmaat gediscussieerd over de keuze tussen behouden en vernieuwen, want wat eenmaal gesloopt is komt nu eenmaal niet meer terug. Hoe ga je in dit klimaat om met gewenste of noodzakelijke vernieuwingen?

Onder leiding van Ferdinand Pronk zullen architect Daan Josee, winnaar van de Gulden Adelaar (Kristinsson Architecten), Dana Ponec (DP Architecten Amsterdam), Hans Magdelijns, hoofdinspecteur bij de Erfgoedinspectie van het ministerie van OCW en voormalig hoofd monumentenzorg van de gemeente Deventer en een lid van de stichting Oud Deventer discussiëren met het publiek over de vraag “Hoeveel nieuw kan oud aan?”. Dit debat wordt op 23 september georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel in het culturele eetcafe DoK H2O, in het Havenkwartier (Scheepvaartstraat 13) in Deventer.

Tentoonstelling “Bouwsporen in de stad”
Ook vindt de tentoonstelling “Bouwsporen in de stad” plaats. In vijftien vensters wordt de bouwgeschiedenis van Deventer getoond, vanaf de Middeleeuwen met de uit 1100 daterende crypte onder de Lebuïnuskerk tot en met het uit 1953 daterende St. Jozefziekenhuis dat dit jaar de status van Rijksmonument kreeg. Het door de architecten Van der Laan, Hermans en Van der Eerden ontworpen ziekenhuis is daarmee het enige gebouw in Overijssel dat recent aan de lijst van rijksmonumenten is toegevoegd.

Dit, maar ook het feit dat Deventer nu ruim 1100 monumenten telt, was aanleiding om de landelijke opening van de 25e Open Monumentendag in Deventer te laten plaatsvinden. Vanaf 9 september tot en met 9 november is de chronologisch en met veel beeldmateriaal opgebouwde tentoonstelling te zien in Architectuurcentrum Rondeel in het Kunstenlab. Op 13 en 14 september, tijdens de Open Monumentendagen, zal telkens om 14.00 uur een toelichting op de vensters worden gegeven.

Bron: Architectuur.org

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.