Ga naar hoofdinhoud

Defensie tegen bouw Dish-toren Enschede

Defensie heeft bezwaar gemaakt tegen de gemeentelijke bouwvergunning voor de 128 meter hoge Dish-toren, omdat de radarinstallatie op de luchthaven Twente in onaanvaardbare mate zou worden verstoord. De gemeente Enschede zet forse vraagtekens bij de berekeningsmethodiek en is bovendien van mening dat onvoldoende is gekeken naar de specifieke ligging van Enschede ten opzichte van Duitsland.Het ministerie van Defensie beschikt over radarsystemen die gezamenlijk een nationaal veiligheidsnetwerk vormen. De radar kan worden verstoord door hoge gebouwen; vandaar dat Defensie regels heeft opgesteld voor nieuwe hoogbouw.
Toetsing voor bouwwerken boven de 45 meter
Deze regels maken hoogbouw in veel steden in Nederland problematisch, want Defensie wil dat binnen een straal van 28 kilometer rondom de radarinstallatie bouwwerken boven de 45 meter ter toetsing worden voorgelegd. Bij een radarverstoring van meer dan 10% acht Defensie het bouwwerk onaanvaardbaar.Voor Enschede betekent dit dat bouwwerken hoger dan 45 meter, maar ook bijvoorbeeld windturbines niet meer mogelijk zijn. Het Enschedese college vindt dat niet acceptabel, omdat hoogbouw van groot belang wordt geacht voor de ontwikkeling van de stad.
Duits gebied
Burgemeester Den Oudsten en wethouder Bleker hebben onlangs, in een gesprek met staatssecretaris De Vries van defensie, de specifieke ligging van Enschede nogmaals benadrukt. Immers: als Enschedese hoogbouw de radar zou verstoren, dan gaat het vooral om Duits gebied dat niet `gezien’ wordt, en niet om Nederlands. Daarmee is de verstoring niet meer van belang. De staatssecretaris zegde toe dat hier op hoog ambtelijk niveau naar zal worden gekeken.Bron: Nieuwsbank.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *