Ga naar hoofdinhoud

Definitief ontwerp energiecentrale Dordrecht


Het ontwerp voor het Energiehuis, de herbestemming van een oude elektriciteitscentrale in Dordrecht tot cultuurcentrum, is definitief. De gemeente presenteerde in mei al plannen voor de centrale, maar vreesde dat de fundering een serieus risico vormde voor de nieuwe gebruikers.

Na onderzoek is de fundering van het oudste bouwdeel, dat straks herontwikkeld wordt als het Energiehuis, in orde bevonden. Het definitief ontwerp heeft niet tot grote wijzigingen op de oorspronkelijke visie geleid.

Vijf culturele instellingen gaan zich vestigen in het gebouw. In de zes voormalige machinehallen komen concert-, theater en poppodia en verder komt er een grand café en ruimten voor evenementen en om te verhuren.

Duurzaamheid
Jonkman en Klinkhamer architecten heeft in het definitief ontwerp zorgvuldig rekening gehouden met het historische karakter van het gebouw. De belangrijkste ingreep is de ‘snede’, een met glasdaken afgedekte verkeerszone over de volle lengte van het honderd meter lange complex.

Naast het maken van twee nieuwe entrees worden de huidige gevels in oude staat gerestaureerd. Er wordt duurzaam gebouwd en er volgt nog verder onderzoek voor een nog duurzamer energiegebruik.

Naar verwachting gaat het Energiehuis halverwege 2012 open.


Beeldmateriaal: Jonkman Klinkhamer architecten, Amersfoort

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.