Ga naar hoofdinhoud

Demontabele uitbreiding raadhuis wint prijs


De uitbreiding van het gemeentehuis van Terschelling is bekroond met De Gouden Kikker 2010. Het project, een geheel demontabel glazen paviljoen waarmee het raadhuis werd uitgebreid, werd ontworpen door de Zwarte Hond Architecten uit Groningen.

De Gouden Kikker wordt jaarlijks toegekend aan het bouwproject dat zich positief onderscheidt als het gaat om duurzaamheid. De jury roemt ‘de wijze waarop een ultramodern en geheel duurzaam gedeelte is geschakeld aan het oude gemeentehuis’.

Schoolvoorbeeld
Volgens de jury is de uitbreiding van het gemeentehuis van Terschelling een schoolvoorbeeld als het gaat om duurzaam bouwen. “Gezien de regelmatig optredende vraag naar uitbreiding van bestaande locaties kan deze aanpak een inspirerend voorbeeld zijn voor organisaties die voor dezelfde vraag staan. Tegen die achtergrond is er ook sprake van een grote mogelijkheid tot navolging”, oordeelt de jury.

Innovatieve toepassingen
Het duurzame karakter van de uitbreiding wordt versterkt door de diverse innovatieve toepassingen. Het mos-sedumdak heeft zonnepanelen. Gekoppeld aan een warmte-koude opslag en vloerverwarming wordt het energiegebruik gereduceerd, is er minder tocht en minder stof.

Bovendien is het gebouw reeds voorbereid op een eventuele extra verdieping door de stalen kolommen al te vullen met beton.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.