Ga naar hoofdinhoud

Den Haag: vocht en schimmel registeren

Woningcorporaties in Den Haag gaan klachten over vocht, schimmel en ventilatie apart registeren. Dit werd duidelijk tijdens een werkbespreking van de Haagse gemeenteraad over vocht en ventilatie vorige week. De corporaties hopen hierdoor een beter inzicht te krijgen in hoeveel klachten er over dit onderwerp binnenkomen.

Volgens onderzoek heeft 16 tot 33 procent van de mensen in Den Haag last van schimmels. Bewoners die de werkbespreking van de gemeenteraad bijwoonden, gaven aan dat dat vooral door de nieuwe bouwmethoden en moderne vormen van ventileren komt. Het Delftse bureau OTB verklaart echter dat er ook andere oorzaken kunnen zijn zoals lekkages, verkeerd ventileren, overbewoning of grondwaterproblemen.

De bewoners gaven tevens aan dat zij zich vaak niet serieus genomen voelen door corporaties. De corporaties stelden hier tegenover dat ze moeten voldoen aan veel bouwregels en dat bewoners bovendien soms zelf niet goed ventileren. Toch beloofden ze de klachten serieus te nemen, onder andere door de aparte registratie.

Bron: Omroep West

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Den Haag: vocht en schimmel registeren

  • Ik ken deze woningen niet, dus ik kan niet overzien wat er allemaal meespeelt, echter er zijn wel meer mogelijke oorzaken dan alleen te weinig ventileren. Ik zie op de foto dubbelglas, als die woning verder niet geïsoleerd is, zal het vocht dat met enkelglas condenseerde op het glas, nu op een ander koud vlak condenseren, de muur of de vloer. Met als gevolg schimmel en huisstofmijt (in de vloerbedekking) zij groeien in een vochtige omgeving. Dit vocht is moeilijk weg te ventileren want die vlakken zijn niet geïsoleerd en dus koud.
    Indien alleen dubbelglas geplaatst is, ontstaan dit soort problemen, ongezonde woningen en terecht klagende bewoners, een goed integraal isolatie en ventilatieplan voorkomt deze ellende.

  • Graaf

    Er is een heel pallet van afdoende oplossingen. Voor zover de woning zelf de bron van de problemen is.
    Maar in veel gevallen kan men weliswaar wel ventileren, maar niet “doorspuien”! Simpelweg omdat de mogelijkheden om tegelijkertijd lucht in èn uit de woning te laten er niet zijn.
    Het moeilijks blijft toch het bewonersgedrag. Daar is onderzoek naar gedaan: slechts in 5 tot 8 % is dat te beinvloeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.