Ga naar hoofdinhoud

Dertien projecten strijden om NET Trofee

De NET-Trofee is een landelijke prijs van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken. De dertien genomineerden strijden om € 25.000 en een kunstwerk. Minister Vogelaar reikt de prijs uit op 5 juni aanstaande. Vorig jaar won het Wereld Natuur Fonds de NET-Trofee voor zijn duurzaam gerenoveerde kantoorpand.

Inspirerende inzendingen
De uit dertig inzendingen gekozen genomineerden komen uit verschillende hoeken. Zo hebben diverse bedrijven hun kantoorpand aangemeld. Het Amsterdamse kantoorpand van ingenieursbureau Search is zo zuinig gemaakt, dat het nauwelijks meer te meten is met de huidige bepalingsmethoden zoals de Energieprestatienorm (EPN).

TNT zorgt voor een omkering in de vastgoedketen door als huurder van het nieuwe hoofdkantoor aan te dringen op energiebesparende maatregelen. Procesmanagement- en ingenieursbureau Cumae integreert bij de bouw van zijn nieuwe kantoorpand verschillende duurzame technieken om een maximaal energiebesparingsresultaat te behalen. En Schröder Vastgoed realiseerde in het nieuwe kantoorverzamelgebouw Magna Porta een ingenieus klimaatsysteem.

Kennisoverdracht
Ook in de woningbouw gebeurt veel. Een samenwerkingsverband bouwt twee energieneutrale modelwoningen, in Roosendaal werken zeven partijen aan duurzame passiefhuizen en Koppen Vast Goed bouwt op een vernieuwende manier groenwoningen. Alledrie de projecten nemen hun voorbeeldfunctie serieus: ze dragen kennis over aan bijvoorbeeld bouwvakkers en andere gemeenten. De gemeente Opmeer en Oost Flevoland Woondiensten investeren juist in het energiezuinig maken van bestaande huurhuizen. Voor Oost Flevoland Woondiensten is het al de tweede nominatie op een rij.

In Middelburg is een bijzondere methode getest om monumenten duurzaam te maken. De gemeente Maastricht initieerde een samenwerkingsverband waarin bedrijven en overheid samenwerken om restwarmte te benutten. De gemeente Den Haag geeft het goede voorbeeld aan haar inwoners door twaalf stadsboerderijen CO2-neutraal te maken. En in Veenendaal heeft de gemeente met private partners een eigen energieonderneming opgericht, waardoor het financiële voordeel van een duurzaam collectief warmtesysteem aan de bewoners kan worden doorgegeven.

Finalisten begin mei bekend
Uit deze dertien projecten kiest de jury begin mei drie finalisten. De jury van de NET-Trofee bestaat uit voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland, hoogleraar Sustainable Building Anke van Hal en Laure Itard, senior onderzoeker aan de TU Delft. Tijdens Kansrijk, het congres voor duurzaamheid en innovatie op 5 juni in Nieuwegein, reikt minister Vogelaar de prijs uit aan de winnaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.