Ga naar hoofdinhoud

Driedimensionale tegels als dak- en gevelafwerking

tegels

In het centrum van Leeuwarden is een voormalig kantoorgebouw van verzekeringsmaatschappij De Utrecht getransformeerd tot culturele ontmoetingsplaats. Achter het monumentale gebouw is een bescheiden nieuw volume toegevoegd. Het volume heeft een abstracte alzijdige vorm, gevouwen rondom een staalconstructie. De gevels en het dak bestaan uit 19 driehoeken, waarvan er 15 met keramiek zijn afgewerkt en vier met glas.

Borren Staalenhoef Architecten ontwierp de keramische afwerking samen met Koninklijke Tichelaar. In totaal zijn vijf verschillende driedimensionale tegels ontwikkeld met een bronskleurig glazuur dat goed aansluit op de kleuren in het monument. De keramieken bakjes zijn ogenschijnlijk heel eenvoudig met tape en lijm op een waterdichte EPDM ondergrond bevestigd – dezelfde bevestigingsmethode als toegepast bij de driedimensionale tegels op de dakopbouw van de Fundatie in Zwolle.

Meer weten over het project? Lees dan het artikel ‘Ruwe diamant aan oude parelketting’ in Bouwwereld #05/2021 en het artikel ‘Keramische gevelbekleding De Utrecht in Leeuwarden’ op de website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *