Ga naar hoofdinhoud

Geluidwerende wandconstructie voor conservatorium

De nieuwbouw en uitbreiding van het Prins Claus Conservatorium in Groningen voldoet aan hoge eisen van geluidsisolatie, maar is ook aardbevingsbestendig. Dat vereiste een groot aantal verschillende opbouwen van o.a. wandconstructies. Zo is voor de constructie van de nieuwbouw gekozen voor een opbouw met betonnen kolommen en liggers en stabiliteitsverbanden daartussen. In zo’n constructie is meer beweging mogelijk dan in een constructie met massieve betonnen wanden. En dat is gunstig voor de aardbevingsbestendigheid. Voor geluidsisolatie is een zo’n open constructie echter ongunstig. Dit is opgelost met lichte scheidingswanden van metalstud. Vanwege hoge eisen moesten op een aantal plaatsen toch betonnen wandschijven tussen de kolommen worden geplaatst. Deze betonnen bladen zijn rondom 25 mm vrijgehouden van de constructie. De naden zijn afgekit op rugvulling en minerale wol volgens voorgeschreven eisen om zo te voldoen aan de geluidwering.

Lees hier meer over het project: Geluidsisolatie bestand tegen aardbevingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.