fbpx Ga naar hoofdinhoud

Kantoor omgebouwd tot woongebouw

Een tien jaar oud kantoor in Amsterdam is omgebouwd tot woongebouw met 185 appartementen. Constructieadviseur ABT onderzocht de constructieve mogelijkheden om het gebouw op te toppen en er balkons aan te hangen en sparingen in de kanaalplaatvloeren te maken.

Lees hier het hele project

Constructie uitgenut voor betonnen balkons

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Kantoor omgebouwd tot woongebouw

 • Bernard

  Ik snap wel waarom de buis met isolatie is gevuld, bij een holle buis is koudebrug veel groter, tel daar ook nog convectie bij op en je hebt een gigantisch warmtelek.

  Ik denk niet de de doorsnede van de buis veel groter is dan de boutverbindingen door eem koudebrug onderbreking heen.

  Welicht is door middel van een koudebrug berekening aangetoond dat dat er geen condensatie optreed binnen de thermische schil. De oppervlakte van de ‘koude’ buis aan de binnenzijde is immers relatief groot in verhouding met de oppervlakte van de ‘ brug’.

  Ik denk dat de ontwerper het wel aardig heeft begrepen.

 • Graaf

  Het volspuiten van de buis met isolatie geeft aan dat deze “ontwerpers” gewoon niets van bouwfysica begrijpen. Ook het inpakken van de buis over een meter vermindert de koudebrug een beetje, maar verplaatst het dauwpunt enkel.
  Ik zie in het detail een gaffeltje van “Halfen” (Halfeneisen)getekend. Zouden ze geen documentatie van Halfen op het kantoor hebben liggen? Immers er staan veel standaard (en doorgerekende) oplossingen voor exact dit soort koudebrug-problemen daar in uitgewerkt.

 • Leon

  Koudebrugonderbrekingen worden over het algemeen niet door de constructeur bedacht, dat moet je als bouwkundige echt zelf aangeven. (Al ligt dat natuurlijk ook een beetje aan het moment waarop je de constructeur inschakelt).

 • JP

  @Theo,
  Constructief is er niets aan te merken op het detail. Bouwkundig/Bouwfysisch wel. Maar dat is ABT niet aan te rekenen tenzij ze ook de bouwfysica en bouwkundige uitwerking van hun hand was.

 • TheoR

  Zoveel mensen, zoveel zinnen….. Toch breek ik hier een lans voor ABT. In de minimaal 25 jaar dat ABT betrokken was bij de zeer verscheidene grote projecten van “mijn” architectenbureau bewees deze constructeur zonder uitzondering steeds zijn kwaliteit. Veel andere (ook gerenommeerde) constructeurs lieten best vaak steken vallen met zelfs juridische stekeligheden tot gevolg. ABT kennende is de hier gekozen constructie weloverwogen.

 • JP

  Conclusie:
  Het detail van de dag is toch niet zo’n goed detail.

 • Leon

  Er bestaan ook isokorfen met aan beide zeiden een boutverbinding, bijvoorbeeld om een stalen ligger thermisch te ontkoppelen. M.i. is daar dus altijd wel iets voor te verzinnen.

 • JP

  Inderdaad, isokorf zou nog beter zijn, maar normaal stort je dat volgens mij aan een nieuwe vloer … en hier is sprake van een bestaande vloer.

 • Leon

  @JP
  Onderbrekingen van nylon of rubber (of wat dan ook) hebben ook een bedroevende uitwerking als het gaat om thermische scheiding. Tuurlijk, het is beter dan niks maar daar is alles dan ook mee gezegd. Wat dat betreft is een isokorf een veel betere oplossing (niet als reclame bedoeld overigens).

 • JP

  Wat heeft het vullen van een stalen buis met isolatie voor een nut? Het blijft mijns inziens een giga koudebrug. Maar misschien dat iemand een ander inzicht heeft.

  Beter zou het zijn om de buis ter plaatse van de gevelisolatie te onderbereken met een plaat nylon. Als dat constructief kan natuurlijk. En anders de gehele buis aan de binnenzijde en/of buitenzijde geheel in te pakken over een lengte van minimaal 1000 mm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.