Ga naar hoofdinhoud

Lichte optopping bovenop oude kerk

optopping

Na jaren van leegstand is de Pauluskerk in Den Haag herbestemd tot woonfunctie. De bestaande fundering op staal verkeerde nog in prima staat, maar om de vier bouwlagen met 21 woningen te kunnen dragen, is de fundering met stalen buispalen versterkt. De appartementen zijn in de kerk opgebouwd als doos-in-doos constructie met lichte prefab-bouwelementen.

De lichte constructie bestaat uit steelframe concrete floors in combinatie met SCF steelframe wanden. De prefab vloerelementen wegen 300 kg/m2 en bestaan uit een stalen frame van koud-gevormde C-profielen die zijn gestort in een gewapende betonschil. Op het stalen frame is een ontkoppelde topvloer met vloerverwarming aangebracht. Om voldoende ruimte te maken voor de appartementen is een extra verdieping bovenop de kerk geplaatst. De steelframe vloeren en wanden van die verdieping zijn op de oude betonnen plafondbalken en gedeeltelijk op het oude betonnen plafond geplaatst.

Meer weten over dit project? Lees dan het artikel “Wonen in een kerk achter een voile van schokbeton” in Bouwwereld #07/2021.

optopping
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *