Ga naar hoofdinhoud

Prefab groenbakken in hogesterktebeton

hogesterktebeton

De Trudo Toren in Eindhoven is de eerste Bosco Verticale in Nederland en de eerste ter wereld die in de sociale sector is gerealiseerd. Elke loft beschikt over een balkon met twee grote groenbakken, waardoor het gebouw ruimte kan bieden aan maar liefst 135 bomen. Daarnaast groeien in en aan het gebouw ook nog eens 1.500 struiken en 8.500 vaste planten.

Op het eerste gezicht lijkt de variatie in de balkons en bakken enorm. In werkelijkheid zijn er slechts zes typen bakken, die per twee verdiepingen voorkomen en in de twee verdiepingen erboven worden gespiegeld. Om de vier verdiepingen herhaalt zich dit patroon.

Iedere groenbak weegt samen met de begroeiing en de aarde een paar duizend kilo. Om deze last te kunnen dragen en de krachten te weerstaan is gekozen voor prefab betonnen bakken van Westo Prefab Betonsystemen. Vanwege de zware constructie met de bakken is gekozen voor hogesterktebeton, sterkte klasse C60/75.

Meer weten over het project? Lees dan het artikel ‘Sociaal en groen’ in Bouwwereld #01/2022 en ‘Trudo pakt groots uit met groene toren‘.

hogesterktebeton
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *