Ga naar hoofdinhoud

Ventilatielucht aangevoerd via wand achter glas

ventilatie

Via Trombewanden in de gevel komt voorverwarmde ventilatielucht in het NME-centrum Amsterdam. Dit zijn opvallende elementen die bestaan uit donkergrijs beton met een bolletjespatroon erin en met een glasplaat ervoor langs. Hun functie is om op zonnige dagen in het voor- en najaar de ventilatielucht voor te verwarmen.

De lucht komt aan de onderzijde binnen, wordt achter het glaspaneel opgewarmd en stroomt bovenaan door een ventilatieluik het gebouw in. Ook in de winter kan het systeem worden gebruikt voor ventilatie. Op warme zomerdagen kan dat niet want dan zou er te warme lucht naar binnen stromen. Daarvoor zijn in de glazen puien naast de Trombewanden ook nog ventilatieluiken opgenomen.

Het 100 mm dikke beton van de Trombewand heeft een donkergrijze kleur gekregen om de warmteabsorptie zo hoog mogelijk te maken. Het patroon van verdiepte bolletjes vergroot het oppervlak enigszins, maar is vooral een esthetische toevoeging. Bureau Sla heeft ervoor gekozen om met de bolletjes brailleletters samen te stellen, die weer gedichten over de natuur vormen. Het betonpaneel van de Trombewand is aan de binnenzijde voorzien van isolatie en een akoestische binnenbeplating.

Meer weten over dit project? Lees dan het artikel “Trombewand als duurzame gevel”.

ventilatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.