Ga naar hoofdinhoud

Verlijmde spiegels tegen betonnen kom

spiegels

De gespiegelde gevel van het Depot Boijmans van Beuningen reflecteert de omgeving, waardoor je als het ware om de hoek van het gebouw kunt kijken. Voor de realisatie van de spiegelende gevel was een grote hoeveelheid bouwtechnisch vernuft nodig. De zoektocht naar een glasfabrikant die het aandurfde de dubbelgekromde spiegels en ramen te produceren, het engineeren van de aluminium frames, het vinden van de juiste lijm om de spiegels op het frame te bevestigen, een montagemethode bedenken die een strak beeld zou gaan opleveren: het is slechts een greep uit de vele bouwtechnische hobbels die genomen moest worden voordat de eerste van de in totaal 1664 spiegels opgehangen kon worden.

De gebogen glazen platen zijn tussen de 3,5 en 4,5 meter hoog en 1,5 tot 2,5 meter breed. De spiegels zijn met lijm op een zwart geanodiseerd aluminium frame vastgezet. Het frame is tegen de betonnen komvormige schil van het gebouw bevestigd. De keuze viel op aluminium vanwege het geringe gewicht en omdat het niet tot nauwelijks veroudert. De glasplaten zijn niet alleen verlijmd, maar ook middels handjes mechanisch aan het frame bevestigd. Dit op voorschrift van de Bouw- en Woningtoezicht van Rotterdam. Constructief was het namelijk niet nodig.

Meer weten over de gevel? Lees dan het artikel ‘Depot Boijmans bouwkunst in glas’ in Bouwwereld #08/2020.

spiegels
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.