Ga naar hoofdinhoud

DHV in fasen klimaatneutraal

DHV renoveert het eigen kantoor in Amersfoort en zet daarbij forse stappen naar een klimaatneutraal gebouw. Het gebouw gaat van energielabel G naar label A. Het kantoor dateert uit 1970 en werd destijds als kantoortuin ontworpen door architect Zuiderhoek. Het functioneert ruimtelijk nog steeds goed en wordt als zeer aangenaam ervaren, maar was intussen technisch verouderd. Met een volledig glazen gevel is het gebouw architectonisch weer up to date.

De renovatie wordt in zes fasen uitgevoerd en loopt nog tot januari 2011. Na afronding is het gebouw nog niet geheel compleet klimaatneutraal. DHV heeft er voor gekozen om de bestaande verwarmingsketels en koelmachines voorlopig te laten staan en pas over pakweg tien jaar te vervangen. Dan zijn de ketels echt aan vervanging toe en zijn er waarschijnlijk duurzamere varianten op de markt dan nu. De ketels en koelmachines zijn nu wel afgesteld op LTV en hoogtemperatuurkoeling en voeden daarmee inductieunits in de plafonds.

Belangrijk was het voorkomen van een te grote opwarming. Daarom is gekozen voor lichtgekleurde dakbedekking. Ook wordt de warmte lucht tussen glasgevel en lichtwering afgezogen.

Plaatsing van pv-panelen op het dak is overwogen, maar was niet haalbaar omdat de de dakconstructie van dunne staalplaten niet sterk genoeg is voor zware op de zon gerichte panelen. Een platliggende folie levert te weinig rendement op in deze bosrijke omgeving.

Dit artikel heeft in Bouwwereld nummer 10 gestaan. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Het gebouw wordt in 6 fases verbouwd tot januari 2011Het gebouw wordt in 6 fases verbouwd tot januari 2011
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.