Ga naar hoofdinhoud

Doelstelling BIMCaseweek gehaald

De stuurgroep, deelnemers en organisatie van de BIMCaseweek kijken terug op een geslaagde week. Vijf dagen lang hebben meer dan 100 vertegenwoordigers uit de bouwwereld in het kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat enthousiast gewerkt aan een BIM opdracht.

Dit jaar bestond de opdracht uit de verplaatsing van de gebouwen van de Bijlmerbajes naar Rotterdam en de aanpassing van de Noordelijke randweg van Rotterdam. De zes torens zijn virtueel gerenoveerd en hebben een andere functie gekregen.

De A20 is ondergronds gegaan en levert door windmolens en zonnepanelen energie op om deze door te sluizen naar de kantoren . Vooral het team Weg en Water onder leiding van Renzo van Rijswijk (Strukton) is er goed in geslaagd om met BIM de opgewekte energie te berekenen en in de kantoorgebouwen te laten terugvloeien.

Communicatie
Volgens Jan Kees Pikkaart, projectleider, is de doelstelling: ‘meer BIM, minder Case’ ruimschoots gehaald. Dit jaar heeft de integratie en de samenwerking centraal gestaan. Het daadwerkelijke ontwerpen was ondergeschikt. Een belangrijke conclusie bij de eindpresentatiewas dat bij ‘BIMmen’ alles om communicatie draait. Communicatie tussen mensen, communicatie tussen mens en machine en communicatie tussen machines.

De communicatie en interactie tussen de deelnemers kwam, door tijdsdruk en inzet snel op gang. Het vertrouwen groeide; er werd van elkaar geleerd, kennis gedeeld en gezamenlijk werd progressie geboekt.

Wim Scheele, opdrachtmanager, vond het vooral opvallend dat er een aantal nieuwe functies gecreëerd moest worden om het BIM-proces te bevorderen. Zo ontstond bijvoorbeeld de rol van integrator, vervuld door Myrte Post werkzaam bij Haskoning Nederland. Door deze nieuwe rol werd de afstemming verbeterd tussen de diverse deelthema’s van het project.

Het werken met BIM snel in zicht
De opdrachtgevers Rijkswaterstaat en Rijksgebouwendienst vinden dat er met deze week een grote sprong voorwaarts gemaakt is. De aannemerswereld is klaar voor een grootschalige implementatie van BIM, zegt Hans Moll, voorzitter van deze tweede BIMCaseweek.

Volgens hem is er een onomkeerbaar proces op gang gekomen waardoor er geen weg meer terug is naar traditioneel bouwen. De vraag naar BIM neemt toe. In projecten wordt al veel gekoppeld en volgens de BIM principes gewerkt. Het komt nu heel snel dichtbij.

De Nederlandse Rijksgebouwendienst gaat in navolging van toonaangevende landen als Amerika en Noorwegen, Finland en Denemarken in de toekomst een Bouw Informatie Model (BIM), voorschrijven volgens Alex Vermeulen, directeur advies en architecten van de Rijksgebouwendienst .

Multitasking werken
Arjan van Wingerden van Bouwend Nederland meent dat er extra aandacht moet komen voor het Midden en Klein bedrijf. Verdere implementatie van BIM is volgens hem mogelijk als de opdrachtgever en opdrachtnemer goede afspraken met elkaar maken.

De Bouwinformatieraad geeft aan de sector te willen helpen met het voorschrijven in de toepassing van BIM. Ook het onderwijs is op dit gebied nog onderbelicht, dit moet snel veranderen volgens Gerrie Mühren van deze raad. En aangezien de jeugd al helemaal thuis is in de virtuele wereld en het multitasking werken zal dit in een stroomversnelling komen.

Zie ook:
BIMCaseweek op volle toeren
BIMCaseweek 2008 succesvol gestart

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.