Ga naar hoofdinhoud

Dragend sandwichelement met natuursteen


De Internationale School in Almere krijgt een gevel die bekleed is met natuursteen. Dat is prefab aangebracht op een betonnen sandwichelement, die constructief dienst doet als vloerdragende balk. Het element werkt constructief over de volle hoogte mee. Dat is inclusief het borstweringsdeel dat zich boven de vloer bevindt.

Architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen gaf de voorkeur aan prefabricage van de gevel vanwege kwaliteit in uitvoering en uiterlijk, maar ook vanwege duurzaamheid (o.a. minder disciplines op de bouwplaats). Al in een vroeg stadium werden de mogelijkheden daartoe uitgewerkt in overleg met JVZ Raadgevend Ingenieursburo en een producent van sandwichelementen.

Beton als drager
Het sandwichelement heeft een binnenblad van beton, maar ook een buitenblad van beton. Als eerste zijn de natuurstenen tegels in de mal gelegd en voorzien van ingelijmde ankers. Nadat de naden waren afgeplakt met zwarte tape, volgde een foamlaag als scheidingslaag en werd er 70mm beton aangebracht als drager van de natuursteen. In dit buitenblad zijn koppelankers aangebracht naar het binnenblad, dat een dag later op de isolatie werd gestort.

De keuze voor beton als drager van het natuursteen, werd ingegeven door kwaliteitseisen. Onder meer speelde een rol dat het buitenblad vanwege een verlopend maaiveld belast wordt met gronddruk. De natuursteen bekleding eindigt net onder het maaiveld.

Het natuursteen van de gevel is volledig prefab aangebracht op een sandwichelementHet natuursteen van de gevel is volledig prefab aangebracht op een sandwichelement

Aan de binnenzijde is het natuursteen in het werk gelijmd vanwege de vele aansluitingenAan de binnenzijde is het natuursteen in het werk gelijmd vanwege de vele aansluitingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *