Ga naar hoofdinhoud

Dreijenborch wint, sloopt gaat door

De Dreijenborch in Wageningen is door lezers van De Gelderlander en publiek van cultuurcentrum LUX in Nijmegen uitverkoren tot het bijzonderste en belangwekkendste gebouw uit de wederopbouwperiode in Gelderland.

Het voormalige campusgebouw voor Landbouwhuishoudkunde, een functionalistisch ontwerp van architect W. van Tijen dat in 1963 werd voltooid, zal door de uitverkiezing niet meer kunnen worden gered. Het wordt spoedig gesloopt. De vergunningen zijn al afgegeven, de hekken staan eromheen.

Ruime voorsprong
Het sobere, strakke gebouw werd eerder nog door de gemeente Wageningen ‘cultuurhistorisch van uitzonderlijk belang’ genoemd, maar moet nu toch wijken voor de toekomstige ontwikkeling van complex De Dreijen.

De Dreijenborch won de verkiezing met ruime voorsprong (bijna 20 procent van de stemmen) van andere genomineerde gebouwen, zoals de voormalige Faculteit voor Geodesie in Wageningen, het Rietveld Lyceum in Doetinchem en de Stadsschouwburg in Nijmegen. Die kregen ieder ongeveer 10 procent van de stemmen.

Actiegroep
De ruime winst van de Dreijenborch zou het gevolg kunnen zijn van een geregisseerde actie in Wageningen, waar een belangengroep al jarenlang vergeefs ijvert voor behoud van het gebouw als gemeentelijk monument.

De plaatsen twee en drie van de jury gingen respectievelijk naar het provinciehuis in Arnhem (van onder anderen. J. Vegter, 1955) en de voormalige faculteit voor Geodesie in Wageningen (F. Röntgen, 1953).

Bron en foto: De Gelderlander

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.