Ga naar hoofdinhoud

Drie verdiepingen in Tasman-toren gehesen


Van Wijnen Groningen heeft dit weekend drie verdiepingen tegelijk opgehangen onder de grote stalen spanten van de Tasman-toren in Groningen. De drie verdiepingen waren de dagen daarvoor al aan elkaar gekoppeld middels 16 hangstaven.

De Tasman-toren is een dubbeltoren met daartussen een vierlaagse brugverbinding. De torens zijn tot boven aan toe getunneld. De stalen vakwerkspanten van de brugverdieping zijn twee bouwlagen hoog en steken één bouwlaag boven het dak uit. De oplegging van de stalen spanten is volledig bovendaks, waardoor het tunnelproces niet werd beïnvloed. De vloeren van de brugverdieping hangen met hangstaven onder de vier stalen vakwerkspanten.

Strandjacks
Voor het daadwerkelijk ophangen van de vloeren had Van Wijnen een bijzondere oplossing gekozen. Hiervoor zijn namelijk vier zogenaamde strandjacks bovenop de stalen vakwerkspanten gezet. De op te hangen verdiepingsvloeren waren op de begane grond onder de brug op elkaar gestapeld.


Met de strandjacks werd eerst de bovenste vloer een verdieping opgetild. Dat maakte het mogelijk om de tweede vloer er onder te hangen. Daarna werden de twee vloeren samen nog een verdieping opgetild en werd de onderste vloer bevestigd.

De drie vloeren – van elk 180 ton – werden vervolgens samen tot de volle hoogte gehesen en aan de vakwerkspanten opgehangen. Dit was eenvoudiger dan alle vloeren met grote – dure – kranen naar boven te hijsen.

Hulpstaal
Het hijsen van de vloeren was een klus die veel voorbereiding vereiste. Het zwaartepunt van de vloeren luisterde erg nauw en er moest veel extra hulpstaal worden ingezet om de vloeren tot een stijf geheel te maken.

De brugverdiepingen zijn voorzien van Infra+-vloeren. Een staalplaatbetonvloer had te veel constructiehoogte nodig waardoor geen vrije hoogte van 2600 mm kon worden gerealiseerd. De vloeren moeten qua peil namelijk uiteraard aansluiten bij de aangrenzende torens. Vanwege geluid zijn de Infra+-vloeren opgelegd op rubber, waardoor er dus geen schijfwerking in de vloeren zit. Die is gedeeltelijk teruggebracht middels windverbanden dwars door de vloeren heen.

Ook bevindt zich middenin de brugverdieping een woningscheidende wand. De vloeren zijn op die plek gedilateerd, waardoor dus twee gescheiden vloervelden ontstaan.

Video
Bekijk hier een video waarin de werkzaamheden van afgelopen weekend versneld afgespeeld te zien is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *