Ga naar hoofdinhoud

Drijvend clubhuis voor scouting

Afgelopen weekend werd in Wijchen het nieuwe gebouw van scouting St. Franciscus geopend. Het oude onderkomen van de scouting, een afgedankte Duitse mijnenveger, voldeed niet meer.

Het nieuwe clubgebouw, ScoutingArk gedoopt, werd ontworpen door Daan Bruggink van ORGA Architect uit Nijmegen. Aannemer Cuppens uit Nijmegen was verantwoordelijk voor de bouw en Plato uit Arnhem leverde het benodigde hout.

Gebogen dakvlakken

De ark bestaat uit een middenstuk met aan beide kanten gebogen dakconstructies. De bouw begon met het maken van een betonnen bak door Hercules Betoncasco BV. Nadat deze bak was uitgehard, kon de ark het water op. Daarna werden vier houten spanten geplaatst met daartussen de gordingen. De gebogen kappen zijn bedekt met Plato hout. Aan de ene kant van de ark zit een zwevend terras, aan de andere kant zijn grote deuren aangebracht. Via deze deuren kunnen boten binnengevaren en opgetakeld worden voor onderhoud.

Weids uitzicht

De binnenruimte wordt doorkruist door een lange gang, waaraan de wasruimtes, keuken en trap naar de werkruimtes zitten. Vanaf deze werkruimtes is er een weids uitzicht over het water. De ark is voornamelijk geïsoleerd met houtvezel en de binnenruimtes zijn afgewerkt met gipsvezelplaat van Fermacell.

Halvering kosten

De ScoutingArk zou aanvankelijk zo´n 300.000 euro gaan kosten, maar de kosten werden mede door de inzet van vrijwilligers via de stichting Lenteveld gehalveerd. Deze stichting zet jongeren aan het werk op vernieuwende bouwprojecten. De ark werd, behalve door de scoutingleden en de vrijwilligers, ook gebouwd door een groep van 25 militairen. De genie, een onderdeel van het leger dat verantwoordelijk is voor het bouwen van bruggen en kampementen, ondersteunt ook af en toe maatschappelijke projecten. Een van de leden van de scouting wist dit en meldde de ScoutingArk aan als project. In februari kwam de genie twee weken helpen en in maart kwam de groep nogmaals een week. Afgelopen zondag waren alle werkzaamheden gereed en werd de ark officieel geopend.

Foto’s: Scouting St. Franciscus Wijchen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Drijvend clubhuis voor scouting

  • Het blijft toch fascineren, drijvende bouwwerken. Oplossing problematiek hoge waterstand in de rivieren? Geef water de ruimte! Nederland – waterland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.