Ga naar hoofdinhoud

Drijvend kantoor Waternet naar eindbestemming


Het drijvende kantoor van Waternet is woensdag vanaf de Oranjesluizen in Amsterdam over het IJ naar zijn eindbestemming aan de Papaverweg gevaren. Dat zou aanvankelijk in december gebeuren, maar vanwege de winterse weersomstandigheden ging dat toen niet door.

Drijvend
De ark is de thuishaven voor de bagger- en drijfvuilnisboten die de grachten en vaarwegen van Amsterdam schoonmaken. Het huidige kantoor van Waternet staat op de wal aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord. De gemeente is bezig met de herontwikkeling van het gebied en verzocht Waternet te verhuizen, zodat er plaats komt voor woningen. Vanwege de strategische ligging is besloten niet te verhuizen maar een drijvend kantoor te bouwen. Dit is ontworpen door Attika Architecten en gebouwd door ABC Arkenbouw.

Riet
De ark meet 31 bij 12 meter en bevat drie bouwlagen. Er is flink ingezet op duurzaamheid. Zo is de hele gevel door Hekstra Rietdekkers bedekt met riet: onderhoudsarm en bovendien goed isolerend. Voor verwarming en verkoeling zijn zowel op het dak als in de bodem van de ark collectoren aangebracht. Het temperatuurverschil daartussen wordt benut door een warmtepomp. Warm tapwater komt van de collectoren op het dak. Een gasaansluiting is er niet; eventueel bijverwarmen gebeurt elektrisch.

Transport
ABC Arkenbouw heeft het kantoor in twee delen gebouwd in de fabriek in Urk. Vervolgens zijn de helften na transport door de sluis in de haven van Urk aan elkaar gekoppeld en is het geheel vervoerd naar Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *