Ga naar hoofdinhoud

Drijvende woning draait mee met seizoenen


Een drijvende woning die met de seizoenen meedraait en daardoor efficiënt gebruik maakt van de zonnewarmte. Dat is het ontwerp waarmee Team 4D de ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen heeft gewonnen. De woning vormt de basis voor de realisatie van een duurzame drijvende modelwoning in IJburg.

Team 4D (Dura Vermeer Bouw Amsterdam, Dura Vermeer Business Development, architectenbureau Kraaijvanger•Urbis, Giesbers & Van Der Graaf, ITHO en raadgevend ingenieursbureau DGMR) ontwierp een drijvende woning die via een driehoekssteiger of een drijvende ring kan draaien. De woning bestaat uit twee gevels: een schil die tegen de zon beschermt en een serre die zich naar de zon opent. Hierdoor kan warmte worden opgenomen of juist worden buiten gehouden.

Door de woning te laten draaien met de seizoenen ontstaat 40 procent minder warmtelast en 90 procent minder koellast. De activiteiten die warmte behoeven, zijn boven geplaatst en die gedijen in koelte beneden. Zo wordt gebruik gemaakt van de natuurlijk stijgende warme lucht.

Kern
In de kern van de woning zijn alle functionele ruimtes en techniek verzameld. De toegepaste duurzame technieken zijn no-nonsense, vanzelfsprekend en communicatief om een duurzame levensstijl te stimuleren. Wat materiaal betreft, bestaat 63 procent uit Cradle to Cradle-gecertificeerde materialen en 28 procent uit volledig recyclebare materialen.

Eenvoud
De jury onder leiding van de Amsterdamse wethouder Marijke Vos roemt de geniale eenvoud van het winnende ontwerp. ‘Het ontwerp houdt sterk rekening met klimaatvragen zonder aan kwaliteit in te boeten’, aldus het juryrapport.

Initiatief
De ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen is een initiatief van de Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Bedoeld om duurzame woningbouw in Amsterdam een impuls te geven. Dat daarbij werd gekozen voor het thema drijvend wonen heeft alles te maken met het vele water dat het toekomstige stadsdeel Oost rijk is.

Bron: Dura Vermeer


Video
Bekijk hier een video over de wedstrijd

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *