Ga naar hoofdinhoud

Droomhuis bouwen in Delftse wijk

Start bouw Coendersbuurt

In de Coendersbuurt in Nieuw Delft krijgen toekomstige bewoners veel vrijheid en ruimte om het huis te bouwen dat voldoet aan hun woonwensen. Dit resulteert in een divers palet van soorten opdrachtgevers.

Het startsein voor de bouw van de Coendersbuurt in de nieuwe wijk van Delft is vorige week gegeven. Naast de zelfbouwers, huizenkopers en zelfbouwgroepen, was ook minister Stef Blok aanwezig om de starthandelingen mee te maken van de eerste woonbuurt in Nieuw Delft.

Eigen en uniek gezicht

Het Delftse project bestaat uit ruim 100 nieuwe grondgebonden woningen en appartementen. Sinds de eerste kavelmarkt op 8 maart 2014 hebben zelfbouwers, zelfbouwgroepen, huizenkopers, ontwerpers, architecten, ontwikkelaars en gemeente zich ingezet om een eigen en uniek gezicht aan de wijk te geven. Er zijn drie soorten opdrachtgevers:

  • Particulier opdrachtgeverschap (PO): 37 zelfbouwers
  • Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Twee bouwgroepen: 5 zelfbouwappartementen van architect Liesbeth Janson van Studio Huijgens en circa 9 superlofts van architect Mark Koehler.
  • Projectmatig: 44 woningen en 7 appartementen in co-creatie met ontwikkelaars Ballast Nedam of ontwikkelcombinatie ERA Contour en Heijmans.

Locatie en maatwerk

De plek naast de historische binnenstad aan de Nieuwe Gracht én de grote vrijheid aan ontwerp- en bouwmogelijkheden, vormen een fijne combinatie voor zelfbouwers en huizenkopers om hun droomhuis waar te maken. Zo wordt er nu gebouwd aan ‘maatwerk-woningen’ die allemaal iets eigens hebben. Zelfbouwer Klaas van der Meulen: ‘Het zit in de details. Naast bijzondere architectuur, is het huis helemaal afgestemd op de plek waar het staat. Als het goed is, zien we straks door de slaapkamer nog net de kerk en hebben we een zeer handige extra opbergkamer direct bereikbaar vanuit de hal.’

Andere kopers hebben samen met ontwikkelaars een woning ontworpen met een kelder aan de Nieuwe Gracht of vide-woningen met mooie tuinen in Het Straatje. Vrijwel iedereen geeft aandacht aan duurzame maatregelen in of buiten de woning.

Grachtenhuis

Chieni Haak vertegenwoordigde de Vereniging Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft: een bouwinitiatief van vijf zelfbouwers met architect Liesbeth Janson, die op deze locatie appartementen bouwt in de vorm van een Grachtenhuis. Haak is één van mijn oudste opdrachtgevers, bijna 73 jaar oud: ‘Je bent nooit te oud om je droom(huis) te realiseren’, is haar motto.

Gereed in 2017

Naar verwachting is deze eerste woonbuurt in Nieuw Delft in 2017 gereed. Alle zelfbouwkavels zijn verkocht of in optie. Er zijn nog enkele woningen te koop van ontwikkelaar Ballast Nedam en enkele superlofts van Mark Koehler Dit voorjaar gaan de laatste woningen in verkoop: circa 22 woningen van ontwikkelcombinatie ERA Contour & Heijmans in het woonconcept Het Straatje!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *