Ga naar hoofdinhoud

Duizenden Nederlandse gebouwen niet brandveilig

De rijksoverheid moet de regelgeving op het gebied van brandveiligheid herzien. Vooral de materiaalkeuze voor gebouwen moet stevig onder de loep worden genomen. Dat zegt de regionale brandweer Rotterdam-Rijnmond, die stelt dat duizenden gebouwen in Nederland niet brandveilig zijn.

Onderzoek
De brandweer Rotterdam-Rijnmond baseert zich bij de aanbeveling op een onderzoek naar een brand in een parkeergarage onder een appartementencomplex in oktober. Daaruit blijkt dat de betonnen vloer van het appartementen-complex anders op brand reageert dan hij bij proeven deed. ‘Tijdens proeven in een oven wordt de betonnen plaat alleen onbelast getest, maar in een constructie blijkt het materiaal onvoldoende bestand tegen hoge temperaturen’, licht Jos de Graaf van de brandweer toe.

Door de brand in de parkeergarage aan de Rotterdamse Lloydstraat brandden op 1 oktober zes auto’s uit. Uit voorzorg moesten alle zestig bewoners uit het gebouw worden geëvacueerd. De constructie van het gebouw raakte zwaar beschadigd en delen van de vloer bezweken tijdens en na de brand. Volgens de brandweer was dat frappant, omdat het ging om een ‘normale’ brand in een nieuw bouwwerk dat voldeed aan de regelgeving.

Uitkomsten
‘Dit probleem staat niet op zichzelf’, zegt De Graaf. ‘Er zijn in Nederland duizenden gebouwen die op deze manier, met de betonnen platen, gebouwd zijn.’ De brandweer heeft de uitkomsten van het onderzoek inmiddels gepresenteerd aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Vrom en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Het feitenonderzoek naar de brand en de constructie van het gebouw werd uitgevoerd door het team brandonderzoek van de regionale brandweer Rotterdam-Rijnmond, in samenwerking met de forensische opsporingsambtenaren van de politie Rotterdam Rijnmond en Efectis, het centrum voor brandveiligheid van TNO.

Bron: Elsevier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *