Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam bouwen oplossing voor crisis

Anne-Marie Rakhorst roept het kabinet op te investeren in duurzaam bouwen. “Door te investeren in duurzaam bouwen maakt het kabinet de keuze om niet alleen op korte termijn een impuls te geven aan de Nederlandse economie, maar ook een duidelijke visie op lange termijn na te streven: op het gebied van duurzaamheid kan Nederland zich ook internationaal onderscheiden.”.

Nieuw kantoor
Het antwoord op de crisis is eenvoudig volgens Anne-Marie Rakhorst: duurzaam (ver)bouwen. Als voorbeeld noemt zij het nieuwe hoofdkantoor van Search in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant). Het kantoor wekt zelf energie op, zuivert lucht en water, en zowel bij de bouw als bij de inrichting is waar mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. De toegepaste kennis vormt inmiddels input voor de plannen voor een duurzame (her)bestemming en renovatie van projecten zoals de binnenstad van Rotterdam, Greenpark Venlo en kantorenpark Park 20|20 in Hoofddorp.

Geen gasrekening
“Het mes snijdt aan twee kanten”, aldus Rakhorst. Duurzame bouw is qua kosten vergelijkbaar met conventionele bouw, maar levert direct na oplevering geld op. Doordat het kantoor zijn eigen energie opwekt, is er geen sprake meer van een gasrekening. In een tijd waarin de fossiele brandstoffen opraken en de energierekening in de nabije toekomst de huurprijs zal gaan benaderen, is dit dé manier om kosten te besparen en een nieuwe crisis te voorkomen.

Antwoord op klimaatcrisis
“Daarnaast is duurzaam bouwen tevens het antwoord op de klimaatcrisis. Doordat het gebouw zelf energie opwekt door middel van schone energiebronnen als zon en wind, is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nihil. Het zuiveren van lucht en water draagt zelfs bij aan het schoner maken van de omgeving”, betoogt Rakhorst.

De ervaringen die zijn opgedaan bij de bouw van het kantoor, worden nu ook gebruikt als input voor diverse grote projecten op gebied van gebiedsontwikkeling in Nederland. Een praktische oplossing voor de bouwsector, die bijna veertig procent van alle beschikbare materialen gebruikt en verreweg de grootste hoeveelheid afval veroorzaakt.

Bron: Search

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *