fbpx Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam spektakel The Edge

Bij glaspaleis The Edge aan de Zuidas zijn de grenzen opgezocht van duurzaam bouwen. Met de BREEAM-kwalificatie Outstanding en een score van 98,36 procent is het op dit moment het duurzaamste, BREEAM-gecertificeerde kantoor. Wat is het geheim achter dit gebouw? En hoe kregen de bouwpartners het voor elkaar?

Nog maar een half jaar geleden ontving One Embankment Place, een gerenoveerd kantoorgebouw op station Charing Cross in Londen, het BREEAM Outstandinglabel met een score van 96,31 procent, het op dat moment best presterende gebouw liet gebruiker PWC trots weten. Concurrent Deloitte heeft samen met AKD in Amsterdam dit tijdelijke record nu gebroken. Zo gaat dat in de strijd om de labels, want de topper ben je maar even. Dat The Edge een topper is staat echter buiten kijf. Het 41.000 m2 grote kantoorpand aan de Zuidas waar 1800 mensen werken, kent een scala aan innovatieve duurzame maatregelen en kreeg zelfs 21 BREEAM Innovatiepunten. Die maatregelen zijn volledig geïntegreerd in een zakelijke architectuur. Ook aan comfort en flexibiliteit is veel aandacht besteed. Het gebouw ligt in het Kenniskwartier in de nabijheid van de VU en andere onderwijsen onderzoeksinstellingen. Dat had als voordeel dat van diverse faciliteiten gebruikt gemaakt kon worden. Zo is circa 4100 m2 aan zonnepanelen geplaatst op de daken van de universiteit en hogeschool, omdat het dak van The Edge daar te klein voor was. Verder wordt samenwerking gezocht met andere bedrijven op de Zuidas, onder andere voor het stimuleren van elektrisch rijden.

Atrium als blikvanger

Opmerkelijk aan The Edge is de vijfhoekige plattegrond, met één geknikte gevel, waaraan het gebouw zijn naam dankt. Ontwerper en tevens partner is de Nederlander Ron Bakker van PLP Architecture in Londen. Het ontwerp is uitgewerkt door OeverZaaijer architectuur en stedebouw. Doelbewust is gekozen voor een groot en hoog atrium aan de noordzijde, zodat de kantoren veel daglicht krijgen zonder oververhit te raken. Het atrium is de blikvanger aan de snelwegzijde, want dat is de zijde die de meeste voorbijgangers zullen zien. Om het atrium vouwen de kantoorvloeren zich als een U, waarbij de oostzijde de diepste vloeren heeft. Door de grote vrije vloeroverspanningen tot 16,2 meter zijn de vloervelden in de zuiden westvleugel volledig kolomvrij gebleven. Dat geeft een enorme indelingsvrijheid.

In het atrium zijn de receptie, de koffiebar, een trappenhuis met balkons als ijsschotsen, twee verbindingsbruggen en een open werkvloer (de Cabrio) gelegen. Ook aan de meest noodzakelijke boodschappen is gedacht met een miniwinkel. “Want je kunt toch niet met een ladder in je panty naar de klant”, aldus Johnson Controls, het bedrijf dat de facilitaire zaken beheert en mij een rondleiding door The Edge geeft. Langs het atrium zijn verder een bedrijfsrestaurant en een vergaderen ontvangstcentrum gesitueerd voor Deloitte en AKD. Het 3000 m2 grote atrium heeft met zijn gigantische openheid en transparantie niet alleen een esthetische en organiserende functie, maar is tevens het retourkanaal voor de ventilatielucht uit de kantoorruimte. Daardoor is aanvullende verwarming in het atrium nauwelijks nodig. De warmte uit deze retourlucht wordt uiteraard teruggewonnnen en weer ingezet.

Het hele artikel over The Edge aan de Zuidas staat in Bouwwereld 3, die  20 maart verschijnt. Vraag hier een proefabonnement aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.