Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam verlichtingsconcept betaald per lux


Philips en architect Thomas Rau hebben samen een `Pay per lux’ proef opgestart, waarbij de gebruiker alleen voor de werkelijk verbruikte hoeveelheid licht betaalt en geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie zelf is. Het kantoor van architectenbureau RAU in Amsterdam wordt op basis van dit nieuwe dienstverleningsconcept verlicht.

Met ‘Pay per lux’ wordt niet gedacht in termen van losse peertjes, maar in geïntegreerde lichtoplossingen, welke energiebesparend zijn. Zo kan er in een kantoor waar gemiddeld 100 mensen werken, op deze manier tot 70%, ofwel 12.000 Euro per jaar, aan energie bespaard worden, aldus Philips.

Recycling
In het concept is Philips de hoofdaannemer, wat betekent dat zowel de installatie van de verlichting als de energienota voor rekening van Philips komen en eigenaar blijft van de producten. Dit laatste met als doel de innovatiesnelheid van het energieverbruik van verlichting te stimuleren.

Na afloop van de contractperiode zal Philips de verlichtingsproducten weer terug in het productieproces nemen en de grondstoffen weer hergebruiken. Zo wordt er geen onnodig afval geproduceerd en wordt recycling geoptimaliseerd.

Innovatiesnelheid omhoog
Pay per lux‘ past in de visie van Thomas Rau om niet onnodig producten te bezitten. Vanuit dit gedachtegoed komt het idee van ‘performance based consumption’. Architectenbureau RAU gebruikt alleen de ‘performance’, oftewel prestatie, van producten. Dit is de werkelijk gebruikte hoeveelheid lux; het aantal lichteenheden. De producten blijven in het bezit van Philips.

Thomas Rau: “Op ons kantoor maken wij nu gebruik van dynamisch licht, waarbij de lichthoeveelheid precies is afgestemd op de werkzaamheden in een bepaalde ruimte. Na een vastgestelde gebruiksperiode gaan de lampen weer terug gaan naar Philips. In tijden van schaarser wordende grondstoffen is het in het belang van producenten om eigenaar te blijven van die grondstoffen. De verwerkte grondstoffen kunnen gemakkelijk hergebruikt worden voor een nieuwe generatie producten.

Bovendien gaat de innovatiesnelheid omhoog, het gebruik van milieuvriendelijke producten wordt voor consumenten aanzienlijk goedkoper. Dit is een heel nieuwe, duurzame manier om over lichtoplossingen en over consumeren van licht na te denken.”

Energieverbruik reduceren met slimme meters
Om het gebruik te meten, heeft Philips slimme energiemeters geplaatst. Deze meters registreren het energieverbruik en geven hiermee inzicht in het verbruik per ruimte, waardoor er efficiënter met energie kan worden omgegaan.

Video
Bekijk hier een interview met Thomas Rau en Frank van der Vloed van Philips Lightning, over ‘Pay per lux’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.