Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam wapenen met glasvezel officieel erkend

Het gebruik van glasvezelstaven als wapening in beton heeft een officiële Komo-erkenning gekregen. Door glasvezel kan beton duurzaam gewapend worden. Dat zegt fabrikant Schöck in Apeldoorn, die de staven in Nederland levert onder de naam Combar.

Met een treksterkte van het materiaal boven de 1000 N/mm2, een elasticiteitsmodulus van 60.000 N/mm2, aanhechtingseigenschappen die vergelijkbaar zijn met normaal betonstaal en een gegarandeerde duurzaamheid van meer dan vijftig jaar zijn nu gewapend betonconstructies te realiseren die voldoen aan de geldende NEN normen en het Bouwbesluit.

Eigenschappen
De gecertificeerde glasvezelstaven zijn, in tegenstelling tot staal, corrosiebestendig, chemisch resistent, niet-elektrisch geleidend en niet-magnetisch. Daarnaast kent het materiaal zeer goede thermisch isolerende eigenschappen.

De nieuwste generatie wapeningsstaven biedt opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers vanaf nu de mogelijkheid om goed in te spelen op speciale gebruik- en duurzaamheideisen van gebouwen en civiele constructies. Eisen die ontstaan als gevolg van ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van telecommunicatie, mobiliteit, elektronica, chemie en energiebesparing. Daarnaast spelen bedrijfszekerheid en onderhoudskosten een zeker zo grote rol bij het ontwerpen van constructies.

Ontwerpen
Ontwerpen en dimensioneren van betonconstructies met de glasvezelstaven wordt eenvoudig verzorgd met de officieel goedgekeurde aanvullende bepalingen op NEN 6720 (VBC). De aanvullende bepalingen en rekenregels zijn als bijlage in het Komo-attest-met-productcertificaat opgenomen.

In de bouwpraktijk wordt gewerkt met glasvezelstaven die qua vorm vergelijkbaar zijn met normaal betonstaal, echter zijn deze vele malen lichter in gewicht. De staven zijn leverbaar in verschillende diameters en eenvoudig op lengte te zagen. Ook is de wapening in gebogen vorm of met een eindverankering leverbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.