Woningbouwvereniging HEEMwonen heeft in Kerkrade 22 levensloopbestendige woningen volgens het Cradle-to-Cradle (C2C) gebouwd. Hierbij is het nieuwe Silka ECO-element van Xella toegepast.
Volgens Frank Ruland, projectleider bij aannemersbedrijf Jongen uit Landgraaf is dit een belangrijk element voor Cradle-to-Cradle bouw. Het gebruik van het Silka ECO-element van Xella sluit hier naadloos op aan. Tijdens het productieproces van dit element wordt 30 procent gerecycled kalkzandsteen toegevoegd als grondstof. Het blok heeft potentie om terug te worden opgenomen in een nieuwe toekomstbestendige bouwstroom. Er is geen sprake van afval.” Kalkzandsteen is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit zand, kalk en water. Bij het Silka ECO-element is een deel van het zand vervangen door 30 procent gerecycled kalkzandsteen.
Warmteaccumulerend
De 22 levensloopbestendige woningen in Kerkrade zij energieneutraal. De woningen wekken meer energie op dan ze verbruiken. Hiermee loopt de woningbouwvereniging voor op de Europese regelgeving, waarin vanaf 2020 alle woningen bijna energieneutraal moeten zijn. Kalkzandsteen is warmteaccumulerend, dat wil zeggen dat het materiaal de warmte overdag opneemt en in de avond als de temperatuur daalt weer vrij geeft. Hiermee worden energie en stookkosten bespaard. Andere maatregelen zijn het aanbrengen van zonnepanelen om natuurlijke energie op te wekken en het gebruik van een warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit de omgeving om de woning op aangename temperatuur te brengen.
Vloeroverspanningen
Tot slot is gekozen voor de Silka hoofddraagconstructie kalkzandsteen vanwege de ruime vloeroverspanningen. Dit zorgt voor flexibiliteit in de woningen. De woningen zijn zo ontworpen dat ze voor meerdere doelgroepen geschikt zijn, dat varieert van een groot gezin tot starters en senioren. De woning is eenvoudig aan te passen door een wand weg te halen of bij te plaatsen.
Het project in Kerkrade wordt in mei 2015 opgeleverd.
Aan de foto te zien ligt er gewoon een betonnen vloer in. De relatie tussen silka en grote overspanningen ontgaat mij dan ook een beetje.
Petra,
wat heeft de keuze voor de Silka hoofddraagconstructie te maken met de ‘ruime’ vloeroverspanning? Behoort de prefab vloer ook tot dit systeem?
Helemaal mee eens dat een ruimer vloeroppervlak de woning meer toekomstwaarde geeft i.v.m. meer indelingsmogelijkheden.
Is hiertoe ook aanpasbaarheid/flexibiliteit in het leidingverloop voor elektra,riolering, water, verwarming meegenomen?