Ga naar hoofdinhoud

5 tips voor een lagere energierekening

energierekening
Foto: Afbeelding van ri via Pixabay

Besparen op de energierekening is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Het is dan ook geen wonder dat de overheid haar burgers steeds meer stimuleert om energiezuiniger te gaan leven. Milieubewust zijn is anno 2019 immers nog nooit zo belangrijk geweest. Als je duurzaam wilt wonen is het dan ook belangrijk om zuinig met je energie om te gaan. Zo draag je niet alleen je steentje bij aan een schonere wereld, maar geniet je ook nog eens van een fikse besparing. Een lagere energierekening klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar hoe pak je dat precies aan? Wij geven 5 slimme bespaartips.

1.     Stap regelmatig over van energiemaatschappij

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste mensen jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijven. Zonde, want hierdoor mis je enorm veel energie acties en andere voordelen. Als je je ogen regelmatig de kost geeft, zal je merken dat er heel wat anderen vissen in deze grote zee zwemmen. Vaak kan je door simpelweg over te stappen al enorm veel geld besparen. Vaak leveren mensen als tegenargument dat ze ook korting ontvangen als ze lang bij dezelfde energiemaatschappij blijven, maar vaak is deze korting te verwaarlozen en ben je ergens anders alsnog goedkoper uit. Het kan dan ook geen kwaad om een keer een goede berekening te maken.

2.     Zet de thermostaat één graad lager

Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat hun wooncomfort enorm omlaag gaat als ze energiezuiniger willen leven. Na het lezen van deze tip worden hun grootste angsten bijna direct waarheid. Maar bedenk nu eens of je een temperatuurdaling van één graad echt zal opmerken in huis. Vaak is een dikke trui of plaid voldoende om je warm te houden. Bovendien bespaar je zo maar liefst 7% op je gasrekening en het effect in huis is vrijwel te verwaarlozen.

3.     Maak minder vaak gebruik van een wasdroger

Wist je dat wasdrogers enorme energieslurpers zijn? We kunnen het ons voorstellen als het soms prettig is om snel van een droge was te genieten. Maar wat als je alle tijd van de wereld hebt? Kan je dan niet beter je was te drogen hangen? Jazeker, want een wasdroger slurpt niet alleen energie, maar efficiënt gebruik kan ook nog eens resulteren in een fikse besparing op jouw energierekening! Met een droger betaal je al gauw 90 euro per jaar extra. Wanneer je deze dus slechts de helft van de tijd gebruikt, kan je direct enkele tientjes per jaar besparen.

4.     Maak gebruik van de daluren

Veel energieleveranciers maken tegenwoordig gebruik van daluren. Hierbij is het noodzakelijk dat je over een dubbele meter beschikt. Wanneer je doordeweeks bijvoorbeeld na tien uur ’s avonds of in de weekenden energie verbruikt, zal je hiervoor minder betalen dan overdag. Bij iedere energiemaatschappij gelden andere regels. Controleer daarom eerst de polisvoorwaarden. Door van de daluren gebruik te maken, kan je eenvoudig veel geld besparen.

5.     Vervang conventionele verlichting voor ledlampen

Er zijn natuurlijk ook slimme kleine investeringen die een groot verschil voor je energierekening kunnen maken. Vervang bijvoorbeeld alle conventionele verlichting in huis voor ledlampen. Dankzij ledlampen bespaar je enorm veel geld. Niet alleen in de aanschaf van nieuwe lampen (want: lange levensduur!), maar ook doordat ze efficiënter stroom in licht omzetten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *