Ga naar hoofdinhoud

Aardgasleiding gebruikt voor transport waterstof

waterstof, gasnet, rozenburg

Een aardgasleiding van Stedin in het Rotterdamse Rozenburg is getest en goed bevonden voor het transport van 100% waterstof. De leiding is onderdeel van een langjarige proef, waarbij Stedin experimenteert met nieuwe gassen. Eerst maakte Stedin er synthetisch aardgas, door middel van een Power-to-Gas installatie.

Nu komt er een vervolg op: pure waterstof door de vijf jaar oude leidingen, naar een aantal geselecteerde huishoudens. Het mooie is: dat vergde geen extra investeringen. “Er zijn in Rozenburg geen aanpassingen aan de bestaande aardgasleiding gedaan”, zegt Albert van der Molen, expert Asset Management bij Stedin.

100% waterstof

Hiervoor is eerst de leiding met stikstof ‘gespoeld’ en op druk gezet. Daarna is de leiding gevuld met 100% waterstof. Na een test van 24 uur was de druk in de leiding ongewijzigd en is de gasleiding akkoord bevonden voor inbedrijfsname.

De laatste stap in het project is de verbouwing van het ketelhuis onder het appartementencomplex en het plaatsen van de eerste HR-ketels op waterstof van Bekaert Heating en Remeha. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden later dit voorjaar klaar.

Distributienet aanpasbaar

Uit recent onderzoek van Kiwa blijkt dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken is voor waterstof. Dat gaat volgens Kiwa maximaal 700 miljoen euro kosten. De grootste kostenpost bij de overstap naar waterstof is het vervangen van de gasmeter en het vernieuwen van de procedure voor verrekening van de gaskosten als gevolg van verschillen in gassamenstelling.

Meer weten over waterstof? Twaalf heldere antwoorden op twaalf prangende vragen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Aardgasleiding gebruikt voor transport waterstof

  • Wat een geweldige ontwikkeling. Waarom halen deze artikelen en feiten de nationale en internationale pers niet. Een negatieve lobby misschien? Is het verdienmodel misschien te klein? Heel vreemd. Meer van deze artikelen graag, chapeau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.