Ga naar hoofdinhoud

All-Electric Ready hybride warmtepomp als tussenstap naar gasloos verwarmen

In 2022 werd bekendgemaakt dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht is bij ketelvervanging. Woningeigenaren zijn verplicht om bij het vervangen van de cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief. Dat kan een hybride warmtepomp zijn, maar ook een volledig elektrische warmtepomp ofwel een All-Electric warmtepomp waarmee je gasloos kunt verwarmen. Nu hoor je de term All-Electric Ready hybride warmtepomp ook steeds vaker vallen. Wat houdt deze term in en wat zijn de voordelen? We leggen het uit.

Het toepassen van een hybride warmtepomp

Met name bij het verbouwen en/of verduurzamen van een pand kan een hybride warmtepomp interessant zijn om toe te passen. Dit is een, in de meeste gevallen lucht/water, warmtepomp die kan samenwerken met een cv-ketel. Wanneer de cv-ketel nog niet aan vervanging toe is dan kan een hybride warmtepomp een goede stap zijn om toch al duurzamer te verwarmen en te besparen op het gasverbruik.

Het voordeel van All-Electric Ready hybride warmtepompen

Dan zijn er hybride warmtepompen met het label ‘All-Electric Ready’, wat houdt dat dan in? In feite houdt dit in dat je van deze All-Electric Ready hybride warmtepomp heel makkelijk een All-Electric warmtepomp kunt maken en dat de huiseigenaren hierdoor in de toekomst na een simpele uitbreiding met een boiler en eventueel een elektrisch element de cv-ketel de deur uit kunnen doen. Deze warmtepompen moeten over voldoende vermogen beschikken of makkelijk met vermogen uitbreidbaar zijn om de woning te verwarmen (eventueel koelen) en warm tapwater te maken.

All-Electric of All-Electric Ready?

Wat kun je dan het beste kiezen, All-Electric of All-Electric Ready hybride warmtepomp? In principe is All-Electric het meest gunstig, omdat je daarmee 100% op je gasverbruik bespaart. Maar het kan een keuze zijn om in stappen te verduurzamen of het kan financieel beter uitkomen om toch eerste te kiezen voor een hybride warmtepomp. En in dat geval is een All-Electric Ready een goede keuze omdat dan de stap naar gasloos in de toekomst veel makkelijker is.

Het is goed om het bovenstaande in overweging te nemen bij de keuze voor een warmtepomp voor bijvoorbeeld een renovatieproject. Het is daarbij voor woningeigenaars en zakelijke gebruikers ook goed om te weten dat er in 2023 weer subsidie is voor energiebesparende maatregelen zoals het aanschaffen van een warmtepomp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *