Ga naar hoofdinhoud

All-electric woningen met indak-waterpomp

Twintig all-electric woningen op het DRU Industriepark in het Gelderse Ulft krijgen de energie voor verwarming en warm water uit een indak-warmtepomp. De lucht/waterwarmtepomp Hydrotop van Dutch Heatpump Solutions (DHS) combineert binnen én buitendeel in het dakvlak. Het toestel wordt integraal in het dak, onder een hoek van 39 graden, gemonteerd. De installatie is daarnaast uitgerust met een 200 liter tapwater boiler.

Het buitendeel van de Hydrotop steekt net boven het dak uit en haalt energie uit de buitenlucht. Omdat de buiten- en binnenunit in één toestel zijn geïntegreerd, ziet men van de buitenunit van de warmtepomp aan de buitenkant niet meer dan een ‘dakraam’.

Geen gasaansluiting

Klaassen Groep realiseert in opdracht van wooncorporatie Wonion 20 grondgebonden woningen, vier nultredenwoningen en acht appartementen (oplevering september/oktober 2015). De woningen hebben geen gasaansluiting. Wanneer bewoners bewust met hun energieverbruik omgaan, kunnen zij de totale energierekening op nul krijgen. De 12 woningen zonder dakvlak krijgen een conventionele lucht/waterwarmtepomp met buitendeel, een Panasonic Aquarea all-in one systeem van 5 kW. De installaties worden aangelegd door installatiebedrijf Ordelman & Dijkman.

Dit is niet de eerste toepassing van de indak-warmtepomp. De primeur van deze techniek vond vorig jaar plaats bij zeven all-electric huurwoningen in Nijmegen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “All-electric woningen met indak-waterpomp

  • Interessant project. Is de waterdruk dan direct hoog genoeg in de woning? Of word er nog een hydrofoorpomp tussen geplaatst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.