Ga naar hoofdinhoud

Beste manieren om een woonkamer te isoleren

Er zijn veel redenen om je woning goed te isoleren. Een van de grootste voordelen is dat de energiekosten flink zullen dalen. In de winter blijft de warmte langer binnen en komt er geen koude tocht van buiten. Hierdoor hoef je minder hard te stoken en wordt de maandelijkse energierekening een stuk lager. Dit is tegelijkertijd veel beter voor het milieu. Hoe minder energie je verbruikt, hoe beter. Hieronder geven we een aantal praktische tips om de isolatie van de woonkamer te verbeteren.

Vloerisolatie

Heb je in de winter altijd last van koude voeten, terwijl de verwarming al erg hoog staat? Dan komt er waarschijnlijk kou omhoog via de vloer. Vloerisolatie is de oplossing! Bij deze vorm van isolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Dit wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Dit is alleen mogelijk als de kruipruimte minimaal 50 cm hoog is. Als de ruimte lager is, kun je kiezen voor bodemisolatie. Hierbij wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd in plaats van de onderkant van de vloer.

Spouwmuurisolatie

Ook spouwmuurisolatie is noodzakelijk voor meer comfort in de woonkamer. De spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur van een woning. Hier wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Bij bestaande bouw worden er kleine gaten in de gevel geboord. Met speciale apparatuur wordt het isolatiemateriaal vervolgens de spouw ingeblazen. Daarna worden alle gaten weer netjes dichtgemaakt en weggewerkt. Spouwmuurisolatie is een relatief kleine investering die je binnen een paar jaren alweer hebt terugverdiend.

Isolatieglas

Als er nog ramen met enkel glas in de woning aanwezig zijn, is het verstandig om deze te vervangen voor isolatieglas. Dit kan standaard dubbel glas zijn, maar ook HR+ of zelfs HR+++ glas. Het beste is om advies op maat te vragen. Professionals kunnen goed bepalen welk glas past bij jouw woning en wensen.

Isolerende raambekleding

Voor een optimaal effect kun je isolerende raamdecoratie ophangen. Dit houdt tocht en binnenkomende kou via de ramen ook goed tegen. Koop bijvoorbeeld lange gordijnen van een dikke stof of verduisterende duo plisségordijnen.

Naden en kieren dichten

Alle kleine beetjes helpen. Probeer daarom zo veel mogelijk tochtplekken in de woonkamer op te sporen en deze te dichten. Dit doe je bijvoorbeeld met een tochtstrip, kit of schuim. Het is wel belangrijk dat er genoeg ventilatiemogelijkheden in de woonkamer zijn om de lucht regelmatig te verversen. Plaats extra ventilatieroosters of overweeg om een mechanisch ventilatiesysteem aan te schaffen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *