Ga naar hoofdinhoud

Bouwteams werken aan Arnhemse ecowijk

Energieneutrale woningen in Arnhemse ecowijk

Ecowijk De Kiem in Arnhem betekent een flinke impuls voor energieneutraal wonen in Arnhem. Tien bouwteams hebben op initiatief van vereniging DNA in de Bouw duurzame woningen ontworpen. Zes van de tien woningtypes worden in 2018 gebouwd. In totaal worden er 77 woningen gebouwd, 27 meer dan de aanvankelijk 50 geplande.

Ecologische uitgangspunten

De afgelopen maanden hebben voor ecowijk De Kiem in het Arnhemse Schuytgraaf in het teken gestaan van de benodigde financiële dekking. Zes van de tien bouwteams gaan hun woningen realiseren: TinyFlex, De Ideale Woning, Flexus, E+ Wonen, Bo Gro en het Rode Trap Huis. Vier teams bouwen nog niet. Het is nog niet bekend of deze woningen in een latere fase alsnog gebouwd worden.

In ecowijk De Kiem praat de bewoner mee over zijn woning én over de wijk. Een eerste workshop om de stedenbouwkundige aanzet van de gemeente Arnhem te concretiseren, vond eind vorig jaar plaats tijdens een informatieavond. De deelnemers hebben er belangrijke ecologische uitgangspunten bepaald. Inmiddels is een concept stedenbouwkundig plan aan de gemeente voorgelegd door het projectteam van De Kiem. Naar verwachting is er begin februari duidelijkheid over de indeling van de wijk.

Bewonersvereniging

De bewonersvereniging van ecowijk De Kiem is reeds informeel actief. In het bestuur zitten toekomstige bewoners die al geruime tijd sterk betrokken zijn bij de ontwikkeling van de wijk. Doel van de vereniging is onder meer om de maximale ecologische ambitie van de wijk te realiseren. Binnenkort worden de statuten bij de notaris vastgelegd en dan kunnen geïnteresseerden lid worden.

Ecowijk De Kiem maakt deel uit van de in Schuytgraaf gelegen Locatie 3.0, eerder Veld 3 genoemd. De buurt wordt ontwikkeld door kleine bouwpartijen die in teamverband collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Binnen ieder team is tenminste een daarvan lid van vereniging De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw. DNA in de Bouw wil duurzaam, gezond en energie-efficiënt (ver)bouwen versnellen en werkte eerder met de gemeente Arnhem samen in een EU-project, om energieneutraal bouwen in de regio te stimuleren. Met projecten en kennisontwikkeling wakkert DNA innovatie in de bouw- en installatiesector aan.

Ecowijk De Kiem in Arnhem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.