Ga naar hoofdinhoud

BREEAM Excellent voor nieuwbouw BaseClear

BaseClear Biolab

Het nieuwe laboratorium De Novo van BaseClear het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat ontvangen. Het nieuwe laboratorium is hiermee het duurzaamste laboratorium op het Leiden Bio Science Park.

BaseClear is een onafhankelijk laboratorium waar onderzoek wordt gedaan op het gebied van DNA. Om de groei van het bedrijf te faciliteren wordt een nieuw laboratorium gebouwd. Deerns zorgde voor het installatietechnisch ontwerp en adviseert over de bouwfysische en duurzaamheidsaspecten. Het BaseClear laboratorium is het eerste gebouw op het Leiden Bio Science Park met een BREEAM excellent ontwerpcertificaat.

Duurzaamheid in de genen

Het nieuwe laboratorium, bestaande uit laboratoria en kantoren, heeft met 72.04 % het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat behaald. Het uitgangspunt bij de nieuwbouw, bestaande uit kantoren en laboratoria, is het realiseren van een duurzaam gebouw. Zo is er tijdens de bouw veel aandacht voor de minimalisering van de milieu-impact en worden er diverse duurzame maatregelen toegepast als:

  • Voor de warmte- en koude opwekking is het gebouw aangesloten op het bestaande WKO-systeem van het naastgelegen gebouw van Biopartner.
  • Het gebouw wordt geheel voorzien van efficiënte en hoogfrequente verlichting met aanwezigheidsdetectie.
  • Op het dak van het gebouw wordt 290 m2 aan zonnepanelen geplaatst. Overige elektriciteit wordt ingekocht uit bronnen van groene energie.
  • In het gebouw worden alle sanitaire toestellen waterbesparend uitgevoerd. Daarnaast zijn toiletten voorzien van spoelkeuzeknoppen, urinoirs zijn waterbesparend en kranen worden begrensd. Met deze maatregelen wordt het waterverbruik beperkt tot 6.4 m3 per persoon per jaar.
  • Het hout op de bouwplaats is afkomstig uit legale bronnen en voorzien van een duurzaamheidskeurmerk. Al het overige materiaal wordt verantwoord ingekocht.
  • Door zoveel mogelijk gebruik te maken van recyclebaar materiaal, wordt afval op de bouwplaats beperkt. Om dit te bevorderen wordt het afval gescheiden.
  • Het energie- en waterverbruik van de bouwplaats wordt gemonitord en gepubliceerd. Dit wordt afgezet tegen vooraf bepaalde doelstellingen om zo vinger aan de pols te houden.

Door o.a. bovenstaande maatregelen is het laboratorium het duurzaamste laboratorium op het Bio Science Park en voldoet het aan de aangescherpte EPC-richtlijn.

Duurzaam werkbeleid

Naast de technische maatregelen wordt ook het werkbeleid van BaseClear sterk verduurzaamd mede ten behoeve van een gezonde werkomgeving. Ook is BaseClear actief betrokken bij de ontwikkelingsplannen van het openbaar vervoer in de omgeving. Bij het aannemen van nieuwe werknemers is de reisafstand tot het kantoor een belangrijk selectiecriterium.

De nieuwbouw van BaseClear wordt ontwikkeld in samenwerking met Stone22 (projectmanagement) Popma en Ter Steege (Architect), IMd Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Deerns (installaties, duurzaamheid en bouwfysica).

Naar verwachting wordt het laboratorium in maart 2018 opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *