Ga naar hoofdinhoud

‘Outstanding’ voor onderwijsgebouw

Hoofdgebouw TU/e na renovatie

De renovatiewerkzaamheden van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Atlas genaamd, beginnen in november 2016. De hoge duurzaamheidambities van de universiteit moeten ervoor zorgen dat het gebouw als eerste gerenoveerde onderwijsgebouw in de wereld het BREEAM Outstanding certificaat behaalt.

De renovatie van Atlas, het hoofdgebouw van TU/e zal worden uitgevoerd door hoofdaannemer Van Wijnen Zuid B.V., installatiepartner Unica Installatietechniek B.V. en co-makers. Hoewel de opdracht al eerder is verstrekt, werd afgelopen vrijdag de overeenkomst feestelijk ondertekend. Het project zal naar verwachting medio 2018 worden afgerond. Het hoofdgebouw heeft een oppervlakte van 42.000 vierkante meter en zal onderdak bieden aan ongeveer 4.000 studenten en 1.100 medewerkers.

Heropbouw

Momenteel wordt het bestaande gebouw tot op het betonskelet gestript. Daarna begint de heropbouw met hoofd- en tussenvloeren en vides. Er komt een nieuwe, zeer zichtbare rode trap die door het gebouw leidt en de compartimenten met elkaar verbindt. De oorspronkelijke trappenhuizen blijven intact, het aantal liften wordt uitgebreid. In de onderbouw van Atlas komt de grote hal terug. Het doel is Atlas zodanig te vernieuwen dat het weer een levendige en inspirerende plek zal zijn, waar mensen onderzoeken, leren, delen, samenwerken, ontmoeten en ontdekken.

Ruwweg bestaat Atlas na de renovatie uit twee compartimenten. De bovenbouw, met plaats voor de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering en Innovation Sciences en (staf)diensten van de TU/e, terwijl in de onderbouw van Atlas behalve zalen en studieplekken een zogenaamde foodcourt en de ‘University Club’ komen. Ook het College van Bestuur neemt intrek in Atlas. Het ontwerp voor renovatie is gemaakt door Team RSVP, een combinatie van de bureaus Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz.

Het icoon voor verduurzaming

Atlas wordt in vele opzichten een bijzonder gebouw, maar vooral duurzaam. Het vernieuwde hoofdgebouw wordt hét icoon van de verduurzaming van de TU/e campus en de Universiteit. Zo wordt 80 procent van de CO2-uitstoot van het gebouw teruggedrongen, onder andere door Warmte Koude Opslag (WKO), slimme en volledig transparante gevels die het klimaat reguleren en een intelligent systeem met LED verlichting. Bouwpartners en universiteit willen met het Atlas-project als eerste in Nederland het BREEAM Outstanding certificaat voor een gerenoveerd onderwijsgebouw halen.

Industriële herkomst

Het hoofdgebouw is een ontwerp van het bureau van architect S.J. van Embden en werd in september 1963 officieel geopend. Het eerste schetsontwerp van het gebouw dateerde van zes jaar daarvoor. Van Embden is een prominent architect van de Nederlandse wederopbouw. Hij wilde met het uiterlijk van Atlas de industriële herkomst van de TU/e benadrukken en gaf het gebouw bewust het uiterlijk van een fabriekscomplex.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *