Ga naar hoofdinhoud

Communicatie bij ZEN-woningen

Brochure communicatie bij ZEN woningen

Bij energiezuinige nieuwbouw is goede communicatie tussen bouwer en bewoner een onmisbare schakel. De brochure ‘Communicatie bij ZEN-woningen’ geeft tips en aanbevelingen. De brochure is opgesteld met de praktijkkennis van deelnemers van het platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN). De brochure is hier te downloaden

Ventilatie

Mensen zijn gewend ’s nachts de verwarming laag te zetten. In een zeer energiezuinige woning wordt dat juist afgeraden. Wie dacht dat koeling in de zomer energieverspillend is, moet in een huis met een bodemwarmtepomp wennen aan het omgekeerde. Ook op het gebied van ventilatie en warmwater is wonen in een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning anders dan wat de meeste mensen gewend zijn.

Communicatie met bouwer en bewoner

Het wooncomfort en de energieprestatie van een woning hangen daardoor niet alleen af van de bouwkwaliteit, maar ook van de communicatie met de bewoner. De ontwikkelaar en de bouwer moeten de bewoner meenemen in de gemaakte keuzes en stap voor stap informeren over de werking van systemen. Communicatie krijgt naar verhouding steeds meer invloed op de energieprestatie van een nieuwbouwwoning.

Handreiking

De brochure ‘Communicatie bij ZEN-woningen’ is een handreiking die leveranciers van zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen helpt om de communicatie met de bewoners goed op te zetten. De brochure beschrijft achtergronden van het communicatieproces en bevat checklists met onderwerpen en vragen die in de verschillende fasen van het bouw- en overdrachtsproces van een woning aan de orde zijn.

De brochure is ontwikkeld door de themagroep Bewonerscommunicatie van het ZEN-Platform. Dit platform is een initiatief van de vier brancheverenigingen in het Lente-akkoord: Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *