Ga naar hoofdinhoud

Buitenunit warmtepomp kan ook in schoorsteen

nom-unit, warmtepomp

Er komen meer geprefabriceerde installatie-units die op zolder kunnen worden geplaatst. Op Building Holland waren twee nieuwe voorbeelden te zien van NOM-units die door het dakvlak heen steken. De buitenunit van de warmtepomp hoeft daardoor niet langer aan de gevel of in de tuin geplaatst te worden, maar wordt een moderne schoorsteen.

Factory Zero, dat ook een unit heeft die voor of achter de woning geplaatst kan worden, komt ook met een binnenopstelling met indakoplossing. Alle installatie-onderdelen, zoals lucht/water-warmtepomp met 200 liter buffervat (Mitsubishi Electric), ventilatie-wtw (Brink), omvormer (ABB) en regeling zijn gebouwd in een unit van een kleine vierkante meter, die stekkerklaar op de zolderverdieping van een woning kan worden gebouwd. De dakkap is gemaakt door Ubbink, en past in een horizontaal en verticaal solargrid. De unit kan in realtime worden gemonitord, en is bedoeld voor om in renovatie en nieuwbouw woningen naar energieneutraal te brengen. Voor onderhoud aan de buitenunit moet wel een valbeveiliging in het dak worden aangebracht.

Watzz-concept doorontwikkeld

Ook Alklima liet haar doorontwikkelde versie zien van het eigen Watzz-concept, waarin ook de Mitsubishi Electric warmtepomp, de ABB omvormer maar hier de Zehnder ventilatie-wtw is verwerkt. De module won dit voorjaar nog een VSK Award, en is nu officieel markt-klaar, zo meldt Alklima op Building Holland. Deze unit kan in een ruimte op de benedenverdieping óf op zolder worden geplaatst.

Buiten-unit-lift

De schuindak-oplossing Watzz-Up, het buiten-unit-liftje is ook doorontwikkeld. Het liftje (zie video hieronder) zorgt er niet alleen voor dat de buitenunit op het dak kan worden geplaatst, wat ruimte en geluidsoverlast bespaard, maar dat het ook nog eens eenvoudig bereikbaar is voor onderhoud. De aansluitingen zijn koudebrug-vrij en flexibel gemaakt. De schoorsteen heeft een vorstvrije lekbak en flexibele doorvoeren voor de ventilatie-uitblaas en rioolontluchting.

Smart Module

Nieuw ook hier is de Watzz-Smart module, een door Alklima ontwikkeld monitoringsysteem, waarbij naast de huisgebonden installaties straks ook huishoudelijke apparatuur kan worden aangestuurd. Zo kan de techniek bepalen wanneer het bijvoorbeeld het meest gunstig is om de vaatwasser aan te zetten, de was te draaien of de auto op te laden. Zoals alle monitoringsystemen maakt de techniek het mogelijk om aan de voorwaarden voor energieprestatienormen als EPV en EPG te voldoen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Buitenunit warmtepomp kan ook in schoorsteen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *