Ga naar hoofdinhoud

Circulair bouwen met hergebruikt AZC

circulair bouwen, duurzaam bouwen, stek oost, amsterdam

Een leegstaand asielzoekerscentrum in Eindhoven wordt hergebruikt voor de realisatie van 250 duurzame studio’s in Amsterdam. Daarmee is het gebouw Stek Oost vrijwel circulair. Het gebouw wordt gerealiseerd op een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia in het Amsterdamse Watergraafsmeer. Inmiddels is de eerste van in totaal 250 duurzame studio’s officieel opgeleverd: 125 voor jonge statushouders, 125 voor andere jongeren (18 – 27 jaar). De oplevering van het hele project staat gepland voor eind oktober. Het project is een samenwerking tussen woningcorporatie Stadgenoot en het flexibele woonconcept NEZZT.

Stek Oost is een bijzonder project waarin duurzaamheid en circulairiteit centraal staan. In de eerste plaats omdat het gebouw bestaat uit studio’s die eerder deel uitmaakten van ‘De Orangerie’, een gebouw uit Eindhoven, dat in 2006 oorspronkelijk werd gerealiseerd als zorginstelling. Nadat De Orangerie de afgelopen jaren dienst deed als asielzoekerscentrum, is het gebouw begin dit jaar volledig gedemonteerd met als doel om zoveel mogelijk onderdelen opnieuw te gebruiken. 250 studio’s werden gereinigd, opgeknapt, voorzien van een nieuwe badkamer en keuken om opnieuw te worden ingezet in Stek Oost. Ook de vloeren, buitenpanelen en daken van De Orangerie zijn in Stek Oost verwerkt. En zelfs de plafondpanelen van De Orangerie zijn teruggegaan naar de leverancier.

Duurzaam en circulair bouwen in kort tijdsbestek

De duurzaamheid van Stek Oost komt tevens tot uiting in de all-electric energievoorziening. Bas de Haan, directeur NEZZT: “In dit project kunnen wij onze ambitie om 100% circulair te bouwen, vrijwel helemaal realiseren en dat geeft een enorme kick. Met dit project laten we, samen met Stadgenoot zien dat duurzaam en circulair bouwen écht realistisch is en bovendien kan worden gerealiseerd in het zeer korte tijdsbestek van enkele maanden.”

Bouwen aan een gemeenschap

Naast circulariteit en duurzaamheid wordt flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een ‘community’, ofwel, gemeenschap binnen Stek Oost. Dat gebeurt enerzijds via de aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimtes als een huiskamer, studieruimte, binnentuin en plein. Anderzijds committeert elke bewoner zich om zich 1 uur per week in te zetten voor de gemeenschap. De bewoners worden hierbij begeleid door ‘gangmakers’ die afkomstig zijn van de Academie voor de Stad, een organisatie die als doelstelling heeft om studenten actief te laten bijdragen aan de ontwikkeling van de stad Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Circulair bouwen met hergebruikt AZC

  • rb

    Is het hergebruik van prefab woonunits tegenwoordig al circulair? Deze units zijn er toch in den beginne al voor gemaakt om verplaatst en hergebruikt te kunnen worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.