Ga naar hoofdinhoud

Circulair collectief wil bouwproces fundamenteel vernieuwen

circulair

Circulair Design Collective is een nieuw initiatief van een zestal architecten- en ontwerpbureaus, die zich als doel hebben gesteld circulair bouwen te stimuleren. In het collectief zijn voor iedere fase van het bouwproces experts vertegenwoordigd die kennis en ervaring hebben op het gebied van circulair bouwen. Circulair Design Collective hoopt de rol van de ontwerpen in het bouwproces fundamenteel te vernieuwen.

Het Circular Design Collective heeft een duidelijke ambitie: In 2025 zal minimaal 30% van alle gebouwen in Nederland worden ontworpen vanuit circulaire principes. Om dat te kunnen realiseren is het volgens het collectief van belang dat in de ontwerpfase al circulair gedacht wordt. Co-founder Winie van Oorschot van New Horizon: “Zeker 60% van de milieu impact van een product wordt in de ontwerpfase bepaald. Dat geldt ook voor gebouwen. Zaak dus om reeds in het ontwerpproces alle kennis en ervaring in te zetten. Juist ontwerpers weten hoe belangrijk samenwerking is in het bouwproces. Nieuw is dat ze nu ook onderling de krachten bundelen.”

Eric Peters van Superuse vult aan: “Met samenwerken in het bouwproces bedoelen we ook het betrekken van de bouwindustrie en andere bedrijven in de keten. De processen zijn bij circulair bouwen net even anders. Als je dat goed met elkaar afstemt, is het niet meer eng. Voor de hele bouwketen geldt: Als je nu niet meedoet, zijn we er zeker van dat je het eind van het lineaire bedrijfsmodel van dichtbij meemaakt.”

Alle disciplines verenigd

Het Circular Design Collective gaat van start met DOOR architecten, K3 Architectuur, New Horizon, Superuse, VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering en Vector-i. Allen hebben afgelopen jaren hun circulaire ambitie in meerdere projecten laten zien. Hierdoor levert het selecteren van ‘best practices’ in zowel circulair ontwerp, detaillering, materialisatie en data-onderbouwing direct concrete toegevoegde waarde op. De komende periode verwacht dit collectief uit te breiden tot een kerngroep van 10 tot 12 architecten- en industrieel ontwerpbureaus. Hiermee is het niet alleen ‘het grootste circulaire ontwerpbureau in de Nederlandse bouw’; het verenigt ook alle benodigde disciplines om de circulaire reis te mogelijk te maken. Met andere woorden: in iedere fase van het proces (beleid-, ontwerp-, bestek-, tender-, bouw-, onderhoud- en de ontmantelfase) zijn in dit collectief experts vertegenwoordigd, die vanuit circulaire principes concrete oplossingen in handbereik hebben. Het is de ambitie om in 2022 de circulaire resultaten van een project vooraf risicodragend te kunnen garanderen.

Het Circular Design Collective als marktpartij

Bijzonder aan dit initiatief is dus dat de vastgoedeigenaar, aannemer, distributeur of bouwindustrie dit collectief als één onderneming ervaart. Simpelweg doordat het realiseren van echte impact alleen mogelijk is als we de ervaringen van alle betrokken partners optellen.

Voor meer informatie over de initiatiefnemers, zie: https://newhorizon.nl/material-balance/circular-design-collective/

Bestel nu de Bouwspecial Circulariteit:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *