Ga naar hoofdinhoud

Corporaties zoeken beste oplossing voor gevelisolatie

renovatie, isolatie, gevelisolatie

De Utrechtse woningcorporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros dagen met De Isolatie Uitdaging de markt uit om de beste oplossing voor gevelisolatie te ontwikkelen. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor meer huurders betaalbaar en worden tienduizenden sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler. Iedereen kan tot en met 3 april een idee indienen via www.isolatieuitdaging.nl. Winnaars krijgen in totaal 70.000 euro aan innovatiegeld om hun oplossing verder te ontwikkelen in proefwoningen van de woningcorporaties.

Deze week start De Isolatie Uitdaging, een wedstrijd gericht op het verbeteren en versnellen van de verduurzaming van sociale huurwoningen. De drie woningcorporaties hebben hoge duurzaamheidsambities. Samen bezitten zij bijna 90.000 sociale huurwoningen. De verduurzaming hiervan begint bij ‘een nieuwe jas’: een innovatie in gevelisolatie die de woningen geschikt maakt voor lagetemperatuurverwarming. Een betaalbare oplossing om gevels van alle typen woningen sneller, beter en met minder overlast te isoleren.

Huidige materialen en technieken

De huidige materialen en technieken voor gevelisolatie geven overlast voor bewoners, zijn niet milieuvriendelijk en hebben te hoge kosten, stellen de corporaties. Met De Isolatie Uitdaging willen de drie corporaties een doorbraak realiseren in gevelisolatie. Zij dagen de markt uit om te komen met innovatieve, breed toepasbare oplossingen met een hoge isolatiewaarde. De Isolatie Uitdaging is een mooie manier om bedrijven en talenten bijeen te brengen, aldus de corporaties. Deze match moet praktische en direct bruikbare oplossingen en nuttige ervaringen voor de deelnemers opleveren.

Deelnemers

Aannemers, installateurs, technici, universiteiten, hogescholen, ontwikkelaars, fabrikanten, andere organisaties en individuen kunnen meedoen. Geïnteresseerden kunnen hun voorstel tot 3 april 17.00 uur indienen via www.isolatieuitdaging.nl. Daarna beoordeelt een vakkundige jury onder leiding van Diederik Samsom de voorstellen. Op 25 juni is de finale en worden de winnaars gekozen. De drie woningcorporaties stellen een totaalbedrag van 70.000 aan innovatiegelden beschikbaar, waarmee winnaars hun oplossing verder kunnen ontwikkelen en eventueel kunnen testen in proefwoningen van de woningcorporaties.

Andere woningcorporaties

Ook andere woningcorporaties zijn betrokken. Zij zijn sympathisant van De Isolatie Uitdaging: de winnende oplossingen worden ook in woningen van die corporaties getest en/of toegepast. De sympathisanten vormen samen met de initiatiefnemers een kennisplatform voor andere woningcorporaties. Op dit moment zijn de sympathisanten: Eigen Haard, de Alliantie, Zayaz, Woonwaard, Staedion, Havensteder en de samenwerkende woningcorporaties van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.