Ga naar hoofdinhoud

Dakramen gemaakt van 100 jaar oud hout

fabricage Nieuwe dakramen van 100 jaar oud sloophout

Bij een renovatieproject in Eindhoven krijgen dakramen die gemaakt zijn van 100 jaar oud sloophout een tweede leven. Woningcorporatie Woonbedrijf is de eerste die hier gebruik van maakt, zij voorzien 90 van hun sociale huurwoningen van deze, door FSC als Recycled hout gecertificeerde, nieuwe dakramen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.  Velux produceert de ramen samen met A.van Liempd Sloopbedrijven.

Hergebruikt hout

De Velux dakramen van reclaimed hout zijn Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd als 100% Recycled. Het hout is door A. van Liempd Sloopbedrijven ontgonnen uit de gebouwde omgeving, waarna het verzaagd en voorbereid is op het productieproces.  Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat (Post-consumer reclaimed material). “Het grootste voordeel van het hergebruiken van hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar verlengen,” vertelt eigenaar en oprichter Arie van Liempd van A. van Liempd Sloopbedrijven.

Circulair bouwen

De Rijksoverheid wil een perspectief schetsen voor een toekomstbestendige, duurzame economie, ook voor volgende generaties. Het circulaire proces kan niet door slechts één partij worden uitgevoerd, daar is samenwerking voor nodig. “Vijf jaar geleden hebben wij een prototype van een reclaimed houten raam gemaakt, om te laten zien dat het mogelijk is om gebruikt hout te verwerken in een nieuw product. Nadat Velux ons benaderde met de wens om reclaimed hout toe te passen in een dakraam hebben we dit samen gezamenlijk verder aangepakt,” vertelt Van Liempd.

Hout uit Rotterdam

Tot nu toe zijn 100 dakramen geproduceerd met het hout dat ontgonnen is uit 100 jaar oude woningen in de Rotterdamse wijk Spangen. Momenteel worden er hiervan 93 geplaatst op de zolders van sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven.

Juist vochtpercentage

Omdat naast het ontgonnen hout ook het dakraam wordt gelabeld met een unieke productiecode, kan iedere eindgebruiker online de herkomst van het hout uit hun eigen dakraam opzoeken. Het hout voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. “Het ontgonnen hout blijkt een goed vochtpercentage te hebben en is daarmee prima geschikt voor hergebruik. Daarnaast zit er geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van reclaimed hout, in vergelijking met een standaard VELUX tuimelvenster. Het enige verschil is dat we met het ontgonnen hout 30% nieuwe grondstoffen in de productie kunnen besparen,” aldus Ronald Bal van Velux. “Het renovatieproject van Woonbedrijf in Eindhoven is de eerste in een rij. Ook andere woningcorporaties in Nederland tonen interesse voor het gebruik van dit type dakraam. “

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.