Ga naar hoofdinhoud

Drijvende warmtewisselaar in Rotterdamse haven

warmtewisselaar
Foto: Marcel IJzerman

Het Floating Office Rotterdam (FOR) wordt verwarmd en gekoeld met het oppervlaktewater uit de Rijnhaven. Hiervoor zijn leidingen in de betonnen drijflichamen gestort. De drijvende fundering fungeert eigenlijk als een enorme warmtewisselaar.

Het drie bouwlagen tellende kantoorgebouw van 3000 m2 is in bouwkundig en installatietechnisch opzicht een toonbeeld van duurzaamheid en heeft de BREEAM-classificatie outstanding behaald. De voornaamste huurder van het kantoor is het Global Center on Adaptation (GCA) die mondiaal een voortrekkersrol vervult in de begeleiding van landen met klimaatverandering. De draagconstructie is volledig opgetrokken uit massief hout en op het dak liggen circa vijfhonderd zonnepanelen. De in de Rijnhaven drijvende locatie is mede gekozen uit oogpunt van duurzaam landgebruik.

Klimaatadaptief

Het gebouw wordt dus verwarmd en gekoeld met de temperatuur van het omliggende oppervlaktewater. Vastgoedontwikkelaar RED Company en architect Powerhouse Company kozen vroegtijdig voor aquathermie. Omdat het gebouw in de Rijnhaven drijft, ligt het voor de hand om gebruik te maken van de energiebron water.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *