Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheid onbelangrijk voor woningcorporaties

duurzaamheid, tuindorp, van der pekbuurt, amsterdam, energielabel a

Duurzaamheid is voor de meerderheid van de woningcorporaties van ondergeschikt belang. Dit blijkt uit een onderzoek van CorporatieNL. Uit het onderzoek blijkt ook dat er wel voldoende geld en kennis aanwezig is om duurzame ambities te realiseren, maar dat er meer belang wordt gehecht aan de betaalbaarheid en de beschikbaarheid woningen.

Bij slechts 14% van de woningcorporaties is duurzaamheid het belangrijkste thema binnen het totale beleid. Maar liefst 67% van de corporaties vindt betaalbaarheid belangrijker dan duurzaamheid. Ook de beschikbaarheid van voldoende woningen wordt belangrijker gevonden dan de duurzaamheidsambities. CorporatieNL deed onderzoek onder 762 bestuurders, managers en medewerkers van woningcorporaties, adviesorganisaties en leveranciers. Het resultaat is voor CorporatieNL mede aanleiding om haar leden op 29 maart het Maatschappelijk Vastgoed Event over duurzaamheid aan te bieden.

Geld en kennis wel aanwezig

Dat de voorwaarden voor de realisatie van duurzame ambities wel degelijk aanwezig zijn, blijkt onder meer uit het feit dat 83% zegt dat de kennis in haar corporatie over duurzaamheid voldoende is. Ook vinden de corporaties dat zij de belangrijkste externe partijen voldoende tot zeer intensief bij hun duurzaamheidsbeleid betrekken. Daaronder vallen de gemeente (79%), bewoners (70%) en netbeheerders (71%). Tenslotte is een bekend ‘probleem’ in de corporatiesector het overschot aan liquiditeit waarvoor een doelmatige bestemming gevonden dient te worden. Die bestemming zit vooralsnog meer in het betaalbaar en beschikbaar maken van wonen dan in het verduurzamen.

Duurzaamheid en woningcorporaties

De onderzoeksresultaten geven aan dat duurzaamheid bij woningcorporaties nog een ondergeschoven kindje is. Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen corporaties zijn die hier aandacht aan besteden. Zo is bijvoorbeeld woningcorporatie Ymere in de Van der Pekbuurt te Amsterdam begonnen met het renoveren van ca. 1500 woningen van energielabel G naar A. Inmiddels is de eerste fase (376 woningen) opgeleverd.

Meer weten over het project? Lees dan hier verder: Tuindorp naar energielabel A

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Duurzaamheid onbelangrijk voor woningcorporaties

 • Leon

  Wat een slechte kop zeg. Natuurlijk staat duurzaamheid niet standaard op nr. 1 bij woningcorporaties. Daar zijn ze toch ook niet voor? Hoofddoelstelling is betaalbaar wonen in het sociale huursegment. Want wat heb je aan duurzaamheid als het woningaanbod niet overeenkomstig de vraag is? Is dat dan duurzaam? Lijkt me niet. Dat men vervolgens niet op duurzaamheid zou letten is iets waar ik niets van herken. De ene corporatie is hier fanatieker mee dan de andere, klopt, maar ongeacht of het om nieuwbouw gaat of renovatie, duurzaamheid is altijd een issue. Ofwel het flink opkrikken van het energielabel, ofwel meer vragen dan vanuit het Bouwbesluit vereist is. En als ik eerlijk mag zijn: soms lijkt men hier zelfs in door te slaan. Maar dat staat dan dus haaks op hetgeen in dit artikel beweerd wordt.

 • Daan Florijn

  Dat duurzaamheid niet het ‘belangrijkste thema’ is, wil niet zeggen dat het een onbelangrijk thema is voor corporaties.

  Onlangs voor mijn bachelorthesis onderzoek gedaan naar de verduurzaming van corporatiewoningen. Van de 133 corporaties die hebben gereageerd geeft de ruime meerderheid aan dat het energetische verbeteren van bestaande woningen (lees: verduurzaming) speerpunt is binnen het beleid van hun organisatie.

 • Chris Hamans

  Beschikbaarheid en betaalbaarheid zijn ook duurzaamheidsaspecten! Of je het nu People, Planet, Profit of resp. Sociale-, Milieu- en Economische prestatie-criteria zijn, op alle criteria uit deze 3 categorieën waarmee duurzaamheid vorm krijgt, moet een bijdrage geleverd worden. Hoe duurzaam is een huis of woning die leeg staat omdat die niet betaalbaar is? Dan is niets van de woning functioneel en zijn a.h.w. alle toegepaste materialen bij voorbaat al afval! Zie NEN-EN 16309 waarin de sociale prestatie criteria voor gebouwen zijn opgesomd. De Europese norm NEN-EN 15643 (Sustainability of construction works — Sustainability assessment of buildings — Part 1: General framework) biedt een overzicht van alle normen waarin de duurzaamheidsparameters en bepalingsmethoden op deze 3 duurzaamheidscategoriën vastgelegd zijn. Het helpt ongetwijfeld al heel veel in de discussie over duurzaamheid om alleen hiervan al eens kennis te nemen! Ook zonder de kwantificering op al de duurzaamheidsparameters kunnen we daar al ons voordeel mee doen!

 • Gerrit de Hoop

  Het kan nog beter: ieder huis standaard uitrusten met een kelder en een hemelwatercisterne voor toiletspoeling en tuinirrigatie bijvoorbeeld.

 • Dat duurzaamheid niet overal op de eerste plaats staat is geen reden om te concluderen dat ‘Duurzaamheid onbelangrijk [is] voor woningcorporaties’ Slechte clickbait en doet tekort aan alle efforts die Woco’s maken op dat vlak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.