Ga naar hoofdinhoud

Duurzame renovatie bij HaskoningDHV

Duurzame renovatie hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV in Amersfoort is een van de meest duurzame kantoren van Nederland. Hiervoor heeft het bedrijf het BREEAM-NL In-Use certificaat ‘Very Good’ van de Dutch Green Building Council ontvangen.

Met de toekenning van het certificaat, voldoet het ruim veertig jaar oude hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV aan hoge duurzaamheidseisen. Het kantoor is beoordeeld op negen duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. Als één van de weinige kantoorgebouwen in Nederland scoort het kantoor op alle drie de onderdelen (gebouwprestaties, -beheer en -gebruik) drie sterren en verdient daarmee de score ‘Very Good’.

Forse energiebesparing

Frits Smedts, directeur Procurement & Facility management bij Royal HaskoningDHV: ‘In 2011 besloten we ons hoofdkantoor duurzaam te renoveren met daarbij een aantal harde uitgangspunten zoals forse energiebesparing, behoud van gebruikerstevredenheid en toepassing van milieuvriendelijke materialen. De renovatie was een aftrap voor de verduurzaming van ons vastgoed en gebruiksprocessen en dit is nu beloond met een BREEAM-certificaat. Ik ben enorm trots op het resultaat en verwacht dat het gebouw weer tientallen jaren meekan.’

Oud pand uit 1971

Annemarie van Doorn, Directeur Dutch Green Building Council: ‘Met de duurzaamheidsscore van BREEAM-NL ‘Very Good’ laat Royal HaskoningDHV zien dat het met een oud pand uit 1971 mogelijk is om grote duurzame stappen te maken. Het bewijst dat duurzame renovatie ook in zo’n geval zeker mogelijk is. Het gebouw scoort zelfs buitengewoon goed op energie, gezondheid en ecologie. Het in 2011 behaalde Energie A-label en het goede binnenklimaat hebben hieraan zeker bijgedragen.’

Split-level gebouw zonder tussenmuren

Royal HaskoningDHV’s hoofdkantoor aan de Laan 1914 in Amersfoort bestaat uit twee gebouwen. Allereerst het in 1971 in gebruik genomen kantoortuin-gebouw, ontworpen door architect Zuiderhoek. Dit bijzondere split-level gebouw zonder tussenmuren functioneert nog steeds uitstekend als kantoortuin. En in 1999 ontwierp het bedrijf op dezelfde locatie een vijf verdiepingen tellende nieuwbouw erbij, waarvan een zelfde certificaat niet op lang op zich zal laten wachten. In Amersfoort werken zo’n 800 medewerkers.

Foto: Föllmi Photography

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *