Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Constructie

Eerste Cradle-to-Cradle-school geopend

Op 4 oktober werd in Schiedam het energieneutrale Lyceum Schravenlant geopend. Het is volgens architectenbureau LIAG de eerste Cradle-to-Cradle-school van Nederland. LIAG maakte het ontwerp voor de school samen met de leerlingen.

Regenwater voor wc’s

Het gebouw is energieneutraal, onder andere door regenwater te gebruiken voor de wc’s, 120 pv-panelen, een groendak en een wand van rendiermos die de lucht bevochtigt en zuivert. De temperatuur wordt op peil gehouden met warmte-koudeopslag diep in de grond. De school heeft klasse A voor luchtkwaliteit. Verder zijn er hergebruikte en recyclebare materialen gebruikt.

Voorbeeldfunctie

De CO2-neutrale school moet dienen als voorbeeldproject en proeftuin voor het toepassen van duurzame innovaties in scholen en andere openbare ruimtes. Michael Braungart, een van de bedenkers van het C2C-principe, schreef een brief aan de school waarin hij de samenwerking tussen leerlingen, gemeente en architecten prijst.

Bekijk hieronder een video over de school:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Eerste Cradle-to-Cradle-school geopend

  • Energieneutraal door onder andere regenwateropvang? Wat is dat voor een vreemde redenering? 120 panelen zoals ik op de foto zie zullen ca 24 kWatt zijn wat ca 20.000 kWh zal opleveren op jaarbasis. Wij hebben MFA de Boshoeve neergezet energieleverend, luchtzuiverend en waterzuiverend (dat was toch ook C2C) met 20 KWatt voor een gebouw van 1000 m2, ik vraag me af bij dit gebouw wat veel meer vierkante meters is, welke energiebronnen dan nog meer gebruikt zijn. Maar waar we benieuwd naar zijn of de materialen die toegepast zijn binnen de gezondheid van de kinderen bevorderen.
    Ik vraag me echt af of de klassen beschikken over voldoende echt daglicht. Kortom ik hoop de school eens snel te kunnen bezoeken zodat we met eigen ogen kunnen waarnemen hoe C2C er in de praktijk uit ziet.

  • Oude Wijn in nieuwe zakken.
    Onder de noemer van C2C welk een behoorlijk commerciele achtergrond heeft, wordt een reeks van technieken waartoe warmteterugwinning, WKO, PV-cellen, toiletspoeling verheven tot C2C. Betreffende technieken worden al jaren toegepast en zijn zelfs op onderdelen verre van C2C en ook slechts beperkt duurzaam.
    Het enige positieve van het initiatief is dat de leerlingen zelf met duurzaamheid zijn bezig geweest.
    Ook hier proberen we weer het beste jongetje of meisje van de klas te zijn.
    Als het al C2C is, laat dan de cijfers spreken. Hoeveel wordt op primair materiaalgebruik bespaard? Hoe duurzaam is hergebruik van hemelwater wel? Hoeveel extra energiegebruik is hiervoor nodig. Hoeveel techniek moet hiervoor in het gebouw gebracht worden. Hoeveel extra onderhoud is hiervoor nodig. Waarom niet infiltreren? Is dat niet veel eenvoudiger en meer passende binnen C2C? Hoeveel wordt op primair energiegebruik bespaard en wat zegt de praktijk. Deze houdt zich niet aan de mooie verkoopverhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.