Ga naar hoofdinhoud

Eigen woning verduurzamen niet rendabel

verduurzamen

Met de huidige investeringslasten en regelingen kunnen maar weinig huishoudens hun woning verduurzamen zonder hun totale woonlasten te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het bureau vergeleek de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen.

Nederlandse woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn, zo staat in het Klimaatakkoord. Enkele voorlopers daargelaten wachten de meeste eigenaren met het verduurzamen van hun woonhuis. Ondanks de subsidies zijn de kosten te hoog, ook op de lange termijn. En mocht het al lukken om de kosten voor verduurzaming terug te verdienen met een lagere energierekening, dan duurt dat heel lang.

Verschillende typen huishoudens

Dit PBL-onderzoek, dat is uitgevoerd met input van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), vergelijkt de huidige energierekening van verschillende typen huishoudens met de energierekening na verduurzaming, vermeerderd met de investeringslasten. De effecten van verschillende beleids- en financieringsinstrumenten op de woonlasten zijn voor zowel de korte als lange termijn bekeken. De bestaande en voorgenomen terugleververgoeding voor (teveel) opgewekte stroom uit zonnepanelen en de mogelijk nieuwe gebouwgebonden financiering zijn daarbij meegenomen.

Lees ook:

Gemiddeld gezien hebben eenpersoonshuishoudens met afstand de laagste energierekening, en daarmee ook het kleinste budget voor een woonlastenneutrale verbouwing. Maar ook grootverbruikers – gezinnen met wat oudere kinderen – kunnen hun woning niet zonder meer woonlastenneutraal verduurzamen.

Maar ook wanneer verduurzaming woonlastenneutraal is, hoeft deze niet financieel aantrekkelijk te zijn. Een huishouden dat zijn woning verbetert van energielabel D naar energieneutraal in combinatie met energielabel B (dus gasloos, veel zonnepanelen en een warmtepomp) met een voordelige lening, ziet zijn totale woonlasten maandelijks met 50 euro dalen. Zelfs over een periode van dertig jaar is die besparing niet genoeg om de investering van 35.000 euro terug te verdienen.

Subsidies

Zonder extra subsidies is de verduurzaming van het eigenwoningbezit financieel gezien voorlopig dus niet haalbaar. Voor veel huishoudens geldt dat afwachten de voordeligste optie is. En of het in de toekomst wél financieel interessant wordt, is nog de vraag. Hiervoor zullen de kosten namelijk nog ver moeten dalen.

Naast het subsidiëren van de verduurzaming van de eigen woning kan de overheid ook juridische instrumenten inzetten, bovenop het nu al verplicht overleggen van een energielabel bij de verkoop van een woning. Binnen de huidige regelgeving is het echter niet zomaar mogelijk om verduurzamende maatregelen in bestaande woningen te verplichten. Daarbij komt dat verplichtingen, zelfs wanneer deze gepaard gaan met subsidies, niet garanderen dat de energietransitie voor iedereen betaalbaar zal zijn. Verder onderzoek is nodig om deze mogelijkheden beter in kaart te brengen.

Download hier het rapport.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Eigen woning verduurzamen niet rendabel

  • Om ca. 8 miljoen ( ca. 300.000 stuks per jaar ) bestaande woningen/appartementen voor kostprijzen van €.100.000,00 voor een piep klein appartementje en minstens €.150.000,00 voor een doorsnee grondgebonden eengezinswoning up to graden naar energie neutrale woningen of wel nul op de meter woningen ( NOM ) voor het jaar 2050 is onhaalbaar, onbetaalbaar en fysiek onmogelijk.

  • Het plaatje bij het artikel is helemaal verkeerd, want spouwmuur isolatie is een van de meest rendabele acties

  • Ben

    Vrij ongenuanceerd en nodeloos ontmoedigend verhaal. Er zijn meerdere maatregelen die snel terugverdiend zijn en dan geld opleveren. Zoals spouwmuur naisoleren en zonnepanelen. Maak dat duidelijk, niet iedereen moet direct naar 0 op de meter. Deze negatieve berichten komen nu helaas breed in de pers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *